AcasăStiri generaleREPORTAJ Bistriţa-Năsăud: Eco-mărţişoare din ziare, realizate în cadrul unor ateliere organizate la...

REPORTAJ Bistriţa-Năsăud: Eco-mărţişoare din ziare, realizate în cadrul unor ateliere organizate la Palatul Copiilor

Aproximativ 40 de copii din Bistriţa au ales să îşi petreacă o parte din zilele de vacanţă din această săptămână la Palatul Copiilor, în cadrul unor ateliere în care învaţă să transforme ziarele vechi în eco-mărţişoare.

Atelierele de hârtie manuală au debutat marţi şi, timp de trei ore pe zi, copii cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani sunt implicaţi în procesul tehnologic prin care hârtia de ziar devine bază pentru realizarea unor mărţişoare unicat, cu care se vor prezenta la sfârşitul lunii februarie la un târg organizat de Complexul Muzeal Judeţean, unde îşi vor expune spre vânzare creaţiile.

Acţiunea are loc în cadrul unui proiect comun al ‘Cercetaşilor bistriţeni’, Palatului Copiilor şi Asociaţiei ‘Noi – şcoala în schimbare’, care a obţinut o finanţare din partea unei firme clujene din domeniul IT.

În motivaţia proiectului denumit ‘Craft the waste’, întocmită de unul dintre ‘cercetaşii bistriţeni’, Sorina Ioja, se arată că se doreşte ‘să informeze generaţia tânără cu privire la importanţa reciclării/reutilizării/refolosirii, prin implicarea lor activă la ateliere de creaţie, astfel, pe lângă beneficiul adus mediului înconjurător, copiii îşi dezvoltă creativitatea, învaţă tehnici noi de reciclare/reutilizare şi participă activ la crearea unei lumi mai bune, formându-se astfel ca adulţi responsabili’.

Directoarea Palatului Copiilor din Bistriţa, Diana Morar, a fost cea care le-a repartizat sarcini copiilor în cadrul atelierului organizat marţi, explicându-le etapele prin care va trece hârtia de ziar înainte să devină un eco-mărţişor unicat.

Ziarele vechi, care au fost colectate zilele trecute în urma unui anunţ făcut pe reţelele de socializare, sunt rupte în bucăţi mici, care apoi sunt puse la macerat în apă amestecată cu aracet. După ce s-au înmuiat, bucăţile de ziar sunt puse într-un blender, iar pasta obţinută se întinde pe o sită şi, cu ajutorul unui burete, este eliminat surplusul de apă.

Pasta este decorată cu bucăţi de hârtie pictată, frunze şi foiţă aurie, pentru ca mai apoi, cu ajutorul unui sucitor, să fie întinsă şi pusă la uscat.

Planşele astfel obţinute sunt decupate în forme rotunde, care se lipesc peste bucăţi de hârtie colorată, iar la final fiecărui mărţişor i se ataşează un şnur alb-roşu.

Proiectul va continua timp de şase luni, a explicat, pentru AGERPRES, directoarea Palatului Copiilor, iar hârtia manuală va fi folosită pentru crearea unor noi obiecte.

‘Ne propunem să le arătăm copiilor ce frumos este să înveţe, orice, şi să îi înveţe şi pe alţii. În această vacanţă, se va face hârtie manuală la Palatul Copiilor, după care, în zilele care vor urma, se va face hârtie manuală şi la ‘Cercetaşi’. Această etapă va avea ca finalitate un târg cu mărţişoare, care va fi la Muzeu, în zilele de 27-28 februarie şi 1 martie. Vrem anul acesta să avem cât mai multe eco-mărţişoare, pentru că pentru noi este al optulea an în care facem mărţişoare şi le vindem, totul a început în anul 2015. Dar proiectul va fi pe şase luni, periodic ne vom reîntâlni şi vom face hârtie manuală pentru a realiza diverse alte produse. Doar am început cu mărţişoarele, vom mai face agende, coperte, tablouri’, a declarat Diana Morar.

La finalul atelierului de marţi, mesele din holul Palatului Copiilor erau pline de planşe din hârtie reciclată manual, primele eco-mărţişoare erau deja conturate, iar cei mici au uitat pentru câteva ore de telefoanele mobile şi au ales să socializeze creând ceva frumos şi sustenabil. AGERPRES / (A, AS – autor: Tina Dumitrescu, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks