Fluxul de refugiaţi din Ucraina prin punctul de frontieră de la Isaccea a rămas constant în ultimele 48 de ore, iar în zonă au venit şi unele convoaie de ajutoare umanitare destinate acestora, aduse în urma unor iniţiative din mai multe zone ale ţării.
Circa 1.600 de persoane, dintre care aproximativ 1.300 cetăţeni ucraineni, au trecut marţi prin punctul de frontieră din Isaccea, numărul călătorilor fiind similar cu cel din ziua precedentă, după ce duminică prin acelaşi punct au trecut 2.200 de persoane, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, Andrei Ene.
Situaţia persoanelor din Ucraina a sensibilizat foarte multe persoane, aşa încât la Isaccea au apărut şi convoaiele umanitare către Ucraina.
‘Am venit cu un convoi umanitar cu peste 15 tone de produse alimentare, haine, produse de igienă pe care le trimitem acolo la românii care au nevoie şi la ucrainenii care au rămas să lupte în războiul lui Putin. Vor ajunge în primul rând la Kiev, acolo unde este cea mai mare nevoie, dar o parte va ajunge şi în Ismail’, a declarat reprezentanta PNL Bucureşti Sector 1, Diana Creţu.
Pe lângă alimente şi alte produse care le sunt oferite, refugiaţilor li se aduc la cunoştinţă şi posibilităţile de cazare în diferite locaţii puse la dispoziţie în zonă sau în alte judeţe din ţară.
‘Am venit cu reprezentanţi din 11 localităţi ale judeţului Constanţa care au pus mână de la mână şi am achiziţionat produse atât de necesare. Sunt 35 de camere pregătite pentru persoanele care ajung în România, iar Arhiepiscopia Tomisului mai are locuri pentru 30 de familii. Oferim un strop de speranţă, de bunătate şi rugăm pe bunul Dumnezeu pentru pace’, a declarat primarul comunei constănţene Cumpăna, Mariana Gâju.
Mulţi ucraineni care au ajuns în România nu îşi fac planuri pe termen lung şi îşi doresc să se întoarcă acasă.
‘Mulţumim foarte mult pentru această primire frumoasă. Am venit cu un copil de 11 ani şi nu facem planuri. Nimeni nu ştie ce va fi mâine. Noi vrem să fim aici, cu ţara noastră. Acolo au rămas toţi. Am adus copiii aici. Noi ne rugăm, suntem deschişi să ajutăm. Nu avem de gând să venim şi să şedem. Pot să fac de toate. Sunt asistent medical’, a declarat Angela Guţu, în vârstă de 50 de ani, din Ismail.
Printre femei şi copii sunt foarte puţini bărbaţi.
‘Pe noi ne-a ajutat de la biserică să plecăm. Eu sunt cu familia, am şase copii, ea e femeia mea şi ei sunt copiii mei. Mergem mai departe, în Polonia. Avem prieteni care ne aşteaptă şi vor să ne ajute. Mulţumim că ne ajutaţi şi nu ne lăsaţi pe drumuri’, a afirmat Vitali Moldovan, din oraşul Ismail.
Potrivit datelor Gărzii de Coastă, circa 8.600 de persoane din Ucraina au trecut Dunărea cu bacul prin punctul din oraşul tulcean Isaccea, începând cu data de 24 februarie. AGERPRES / (AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă)