În urmă cu aproape 13 ani, Laurenţiu Brăescu a venit din ţinuturile Bucovinei la Timişoara, pentru a urma Facultatea de Medicină a Universităţii ‘Victor Babeş’, fiind pasionat de chirurgia cardiacă. Medicul Laurenţiu Brăescu este specializat în chirurgie cardiovasculară, cu supra-specializare în chirurgia cardiacă pediatrică, la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) Timişoara, şi asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ‘Victor Babeş’.
El povesteşte pentru AGERPRES cum o provocare s-a transformat într-o pasiune şi vorbeşte despre satisfacţia pe care o simte atunci când salvează viaţa unui copil.
‘Dacă eşti sincer, Dumnezeu te va ajuta să faci lucruri extraordinare pentru bolnavi, chirurgii fiind unelte în mâna Lui Dumnezeu, pe care le foloseşte pentru ca prin ei să facă bine, dar trebuie ca medicul să aibă şi o chemare pentru o astfel de meserie’, este de părere medicul.
După primii patru ani de specializare, conducerea Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) Timişoara i-a vorbit tânărului rezident despre chirurgia cardiacă congenitală, proiectul urmând să deschidă calea spre înfiinţarea, la Timişoara, în primăvara anului 2022, a unei supra-specializări de elită în chirurgia cardiacă, cea pentru copii. La acea vreme, chirurgie cardiacă pediatrică, în România, se făcea doar la Târgu Mureş.
‘Sunt venit din zona Bucovinei (Rădăuţi – n.r.) şi am ajuns în Timişoara în urmă cu aproape 13 ani. După ce am terminat aici Facultatea de Medicină, mi-am ales la Rezidenţiat chirurgia cardiacă, pentru că aceasta am dorit. După primii patru ani de Rezidenţiat, mi s-a propus dacă doresc să merg pe chirurgie cardiacă congenitală, o zonă care nu este atât de dezvoltată în România, în sensul că la momentul respectiv se operau pacienţi copii, inclusiv neonatali, doar la Târgu Mureş, apoi s-au dezvoltat Bucureştiul şi celelalte centre. Era un proiect foarte bine gândit pentru Timişoara. Atunci am acceptat provocarea, care în timp a devenit o pasiune’, a declarat medicul Laurenţiu Brăescu.
Chirurgul îşi aminteşte că în urmă cu patru ani şi jumătate a început drumul în chirurgia cardiacă congenitală pediatrică, pasiunea pentru această specializare descoperind-o în timpul participării la misiunile organizate de grupul San Donato Bucureşti, sub îndrumarea prof. dr. Youssef Tammam de la clinica parteneră ‘San Donato’ din Milano, unde, în ultimii patru ani, mergea aproape lunar. Din luna martie a încercat să transpună totul şi în centrul de la Timişoara.
Satisfacţia medicului atunci când reuşeşte să salveze un copil şi să îi dea o nouă şansă la viaţă nu poate fi exprimată în cuvinte.
‘Avem copii internaţi de la nouă luni până la un băiat de 15 ani, care au trecut cu bine prin intervenţii. Aceasta ne dă satisfacţie şi putere să venim la muncă. Succesul este al unei întregi echipe, colegii cardiologi care pun diagnosticele pacienţilor, medicii de ATI cu o foarte mare importanţă în managementul intra şi postoperator, asistentele de pe secţie şi din Blocul Operator, infirmiere. Toţi sunt foarte importanţi şi împreună cu cei din conducerea Institutului facem ca lucrurile să meargă bine şi să creştem împreună. În Centrul nostru, activitatea a început în luna martie şi în asociere şi cu ajutorul misiunilor colegilor noştri care au venit din afară ca să ne susţină în acest proiect, mai ales colegii din grupul San Donato din Milano, o echipă din Anglia şi una din Germania, cumulat avem 45 de copii care sunt cu patologii congenitale, tratate cu succes în clinica noastră, din care 38 sunt pacienţi chirurgicali care au fost operaţi pe inimă în Institut şi ceilalţi au fost rezolvaţi intervenţional cu device-uri pe Secţia de cardiologie’, detaliază dr. Laurenţiu Brăescu.
Chirurgul mai spune că echipa de la Timişoara este într-o ”curbă de învăţare”, sunt doar medici specialişti tineri, care se formează special pentru partea de chirurgie congenitală.
Dr. Brăescu participă şi la misiuni alături de medicii de la Spitalul de Copii ‘Marie Curie’ din Bucureşti.
‘Pentru români şi România, încerc să-mi exercit profesia de chirurg şi de cadru medical la cel mai înalt nivel, mai ales pe partea de chirurgie cardiacă pediatrică, o specialitate care în ultimii ani a început să se dezvolte şi în România, chiar la standarde europene şi cu rezultate foarte bune. Pe partea universitară, încerc şi cred că am şi reuşit să fiu un exemplu pentru viitoarele generaţii de studenţi pe care le avem aici, spunând şi susţinând întotdeauna că, dacă ne dorim ceva cu adevărat, muncim mult şi atunci sigur că apar şi rezultatele şi satisfacţiile ulterioare’ – este mesajul transmis de medic de Ziua Naţională.
Plin de optimism, Laurenţiu Brăescu se consideră un caz fericit, pentru că a avut şansa de a se dezvolta alături de profesori care i-au marcat cariera, iar acum îşi doreşte să facă ceva pentru comunitate.
‘Am fost student la UMF Timişoara, unde am terminat foarte bine, am avut profesori care mi-au fost exemplu, unde am avut de la cine învăţa. Mi s-a oferit această şansă şi acum este datoria mea să dau înapoi ceea ce am primit. Mai mult decât atât, am fost şi beneficiarul unei burse în urma colaborării dintre statul român şi grupul San Donato din Milano. În urmă cu doi ani, ca medic rezident, am fost plecat acolo cu bursă pentru şase luni, ceea ce, de asemenea, m-a ajutat foarte mult în carieră. Pot să spun că statul român a făcut pentru mine destule lucruri şi de aceea vreau să le şi întorc acum. Noi poate am prins o perioadă bună, în care se doreşte dezvoltarea acestei noi specialităţi în România, este un contract foarte bun între Ministerul Sănătăţii din România şi cel din Italia, prin grupul San Donato Milano. Am un coleg de generaţie care este specialist, Andrei Grigorescu, care va pleca şi el pe acelaşi program şi bursă, din ianuarie 2023, după care vor pleca şi colegii de pe ATI, a fost şi un medic cardiolog, deci suntem mai mulţi care suntem cuprinşi în acest program de dezvoltare’, arată el.
Despre tinerii care se declară nemulţumiţi de ceea ce le oferă România şi care vor să plece din ţară, dr. Brăescu crede că întotdeauna şansa merge mână în mână cu munca.
‘Am făcut şi fac foarte multe sacrificii, inclusiv cu familia, să fii peste program, să ştii să lucrezi în echipă, să ştii să te descurci în situaţii dificile. Cred că, dacă eşti sincer, şi Dumnezeu te va ajuta să faci aceste lucruri. Cred că noi suntem nişte unelte în mâna Lui Dumnezeu, pe care le foloseşte pentru ca noi să facem bine, pentru copii, în cazul de acum. Şi mai cred că trebuie să ai şi o chemare pentru o astfel de meserie; în chirurgie şi în chirurgia pediatrică congenitală, în care interacţiunea ta nu este doar cu pacientul, ci şi cu mama, cu familia pacientului’, subliniază dr. Laurenţiu Brăescu.