Salvamontiştii au acţionat, în minivacanţa de 1 Mai, în 36 de cazuri înregistrate în zona montană, fiind salvate 42 de persoane, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Salvamont România, Sabin Cornoiu.
‘Dintre acestea, doar trei intervenţii au mai fost pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă, pentru că numai în Sinaia mai funcţionează pârtiile, restul au fost strict în zona montană. Vremea a permis ca oamenii să desfăşoare foarte multe activităţi în zona joasă a muntelui, la până în 1.600 de metri, unde nu mai e zăpadă, şi practic am avut oameni care au mers la alpinism, la escaladă, la via ferrata, la drumeţie, la rafting, majoritatea cazurilor fiind cu persoane aflate pe trasee turistice, persoane care s-au rătăcit, care au prezentat semne de epuizare sau au avut diverse accidente’, a precizat Sabin Cornoiu.
Potrivit acestuia, 18 persoane au fost predate serviciilor de ambulanţă şi SMURD, pentru transport la spital. În alte cazuri, a fost acordat primul ajutor de către salvamontişti, iar turiştii au fost direcţionaţi către unităţile medicale cu autoturismele proprietate personală sau ale aparţionătorilor. În minivacanţa de 1 Mai a fost înregistrat şi un deces, cadavrul fiind predat Serviciului de Medicină Legală.
În această perioadă, zilnic, la nivel naţional au acţionat între 600 şi 650 de salvamontişti.
‘Ştiam că în această perioadă vom avea un aflux foarte mare de turişti şi s-a luat o hotărâre la nivel national să acţionăm cu efective maxime, să suplimentăm serviciile de tură şi să facem patrulări în toate zonele în care cunoşteam că există un aflux mare de turişti şi pericol real de producere a accidentelor’, a mai spus el.
Sabin Cornoiu le-a transmis turiştilor că la altitudine de peste 1.800 de metri este încă iarnă şi că au nevoie de echipament specific pentru terenul acoperit cu zăpadă.
‘Să fie atenţi la pericolul de producere a avalanşelor. În ziua de 1 Mai am avut o avalanşă la Borşa, care a prins doi turişti polonezi care se deplasau terestru şi oamenii trebuie să înţeleagă că asta este perioada care încep să curgă acele avalanşe de primăvară, în care întreg stratul de zăpadă alunecă pe suprafaţa muntelui. Cei care merg la altitudini mai joase trebuie să-şi verifice foarte bine echipamentul cu care practică activităţile’, a menţionat Cornoiu.
Preşedintele Salvamont România a avertizat şi în privinţa faunei sălbatice.
‘Deja au apărut reptilele, în anumite zone se întâlnesc vipere foarte multe, pe poteci pot oricând să întâlnească urşi sau mistreţi, pentru că toate aceste animale au început să se mişte în arealele în care trăiesc’, a mai punctat Sabin Cornoiu. AGERPRES / (A – autor: Oana Rădăcină, editor: Marius Frăţilă)