test
Acasă652'Salvaţi Copiii' a donat Spitalului Universitar un ecograf performant şi un ventilator...

‘Salvaţi Copiii’ a donat Spitalului Universitar un ecograf performant şi un ventilator de suport respirator

Organizaţia ‘Salvaţi Copiii’ a donat Clinicii de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, un ecograf performant şi un ventilator de suport respirator în valoare totală de 92.000 de euro.

‘Şi Ministerul Sănătăţii face eforturi. Au fost câteva sute de incubatoare care au fost achiziţionate sau care urmează să fie achiziţionate. (…) Din păcate, ceea ce se întâmplă de multe ori în sectorul public, nu numai la Ministerul Sănătăţii, este o întârziere foarte mare din momentul alocării fondurilor, declanşării procedurii de achiziţie şi până când achiziţia efectivă se realizează. Sunt cred că cinci ani de zile de când această achiziţie a fost declanşată şi abia anul trecut şi anul acesta reuşim să furnizăm primele incubatoare. (…) Încercăm să facem tot ceea ce este posibil să accelerăm aceste proceduri de achiziţie’, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

El a subliniat importanţa introducerii în şcoli a disciplinei Educaţie pentru Sănătate.

‘Educaţia pentru Sănătate este extrem de importantă şi pentru a reduce prematuritatea, sarcinile nedorite, sarcinile la copii până la urmă, pentru că discutam despre acest aspect care în România este îngrijorător, pentru a face posibilă luarea deciziilor în cunoştinţă de cauză, dacă reuşim să educăm copiii în sensul dobândirii unor noţiuni în care să îşi cunoască corpul, să îşi înţeleagă evoluţia şi să ia deciziile atunci când au o vârstă care le permite să aibă copii’, a susţinut ministrul.

Reprezentantul ‘Salvaţi Copiii’, Gabriela Alexandrescu, a spus că aceasta este cea de-a şasea donaţie pe care organizaţia a făcut-o în ultimii cinci ani unităţii medicale.

‘Salvaţi Copiii revine cu o donaţie la Spitalul de Urgenţă Universitar Bucureşti, cu a şasea donaţie în ultimii cinci ani. (…) Apreciem activitatea secţiei în care sunt îngrijiţi nou-născuţii la vârste de gestaţie foarte mici sau cu afecţiuni grave care necesită suport cardio-respirator şi îngrijiri speciale. Aici ajung foarte mulţi copii din toată ţara transferaţi de la alte maternităţi pentru a fi salvaţi, pentru că echipa medicală de aici este extrem de bine pregătită. (…) Aici se nasc aproximativ 400 de prematuri, dintre care 40% au greutăţi şi vârste de gestaţie foarte mici’, a susţinut Alexandrescu.

Managerul SUUB, Cătălin Cîrstoiu, a afirmat că parteneriatul cu Salvaţi Copiii se derulează de ‘ceva vreme’ şi va continua.

‘Avem un parteneriat care nu este de azi de ieri, este de ceva vreme şi care va continua. (…) De când s-a deschis şi până astăzi pe heliportul Spitalului Universitar o investiţie tot privată, o donaţie dată spitalului, au aterizat cinci mame, adică viitoare mame şi 25 de nou-născuţi, având cu toţi nevoie de un suport neonatal avansat. (…) Mesajul SUUB este că mama şi copilul fac un duet, pentru că nu putem avea mame sănătoase fără copii sănătoşi şi invers, adică degeaba ne adresăm unui singur segment. Trebuie privite într-un ansamblu. Mama şi copilul fac un tot unitar’, a arătat medicul.

La rândul său, prof. dr. Monica Cîrstoiu a afirmat că în ultimii ani au avut loc peste 10.200 de naşteri în Spitalul Universitar.

‘În SUUB, deşi au trecut doi ani grei de pandemie, am avut un număr foarte mare atât de naşteri, cât şi de internări clasice şi de internări de zi. Peste 10.200 de naşteri, peste 37.000 de spitalizări de zi la gravide şi peste 20.000 de internări continue la femeile gravide care au avut patologie asociată sau risc de naştere prematură. (…) Ce putem spune despre spitalul nostru este că incidenţa naşterii premature este mai mare decât în celelalte spitale, se ajunge la 13%, dar explicaţia o avem cu toţii – maternitate de grad III şi spital pluridisciplinar în care primim cazuistică din întreaga ţară, cât şi din Bucureşti. Rata de admitere în terapie neonatală a nou-născuţilor prematuri de 9% şi rata de decese neonatal de 5%’, a afirmat medicul.

Preşedintele Comisiei de Neonatologie a Ministerului Sănătăţii, Cătălin Cârstoveanu, a spus că SUUB este unul dintre centrele care ‘îşi aduce aportul’ la scăderea mortalităţii infantile în Bucureşti.

‘Bucureştiul este sub media mortalităţii europene. (…) SUUB este unul dintre centrele care îşi aduce aportul important la scăderea acestei mortalităţi infantile în Bucureşti. (…) Această scădere importantă a mortalităţii în Bucureşti se întâmplă şi datorită creşterii fondurilor importante în aceste acţiuni prioritare. Este un lucru important. Avem bani din ce în ce mai mulţi şi la noi şi la Spitalul Universitar’, a declarat medicul.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks