Săptămâna Mondială a Alăptării, marcată la Spitalul Judeţean Piteşti cu cântece de leagăn interpretate de soprane

0
63

Săptămânii Mondiale a Alăptării (1-7 august) a fost marcată, duminică, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, prin evenimentul inedit ‘Simfonia alăptării’, în cadrul căruia soprana Andra Bivol Costea le-a cântat mamelor şi bebeluşilor două cântece de leagăn.

‘Pe lângă sfaturile pe care mămicile le-au primit de la specialişti, soprana a interpretat două cântece de leagăn, în secţia de Obstetrică-Ginecologie, de la etajul 4 al unităţii, spre bucuria mămicilor, extrem de emoţionate. Astfel de evenimente vor avea loc, până pe 7 august, în 5 maternităţi din ţară. Momentele artistice susţinute de soprane vor fi transmise live pe paginile de Facebook ale Asociaţiei SAMAS. Evenimentele vor respecta toate condiţiile de siguranţă impuse de fiecare spital, siguranţa mamelor şi a nou-născuţilor fiind prioritară’, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES de Cristina Cazacu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti (SJUP).

Reprezentantul Asociaţiei SAMAS, organizator al evenimentului, şi consilier pentru drepturile mamelor, Ana Măiţă, a menţionat că ‘Săptămâna Alăptării’ este un eveniment special în fiecare an, când este celebrat ‘acest dar unic de nutriţie, protecţie şi sănătate pentru bebeluş’.

‘Încurajăm mamele să alăpteze, instruim cadrele medicale, ca să sprijine activ alăptarea şi comunicăm mesaje de normalizare a alăptării pentru societatea românească. În 2021, Săptămâna Alăptării este cu atât mai mult o ocazie pentru sărbătoare, deoarece noi, Asociaţia SAMAS, am reuşit să implementăm cel mai util şi eficient program naţional pentru alăptarea în siguranţă a bebeluşilor născuţi de mame cu COVID-19: ‘SAMAS la Bine şi la Greu’. A fost un an în care am realizat încă o dată, că pentru a reuşi, alăptarea are nevoie de susţinerea tuturor. De aceea, mama şi bebeluşul trebuie înconjuraţi cu dragoste, sprijin, îndrumare şi înţelegere de cadre medicale, familie, comunitate şi societate, întocmai ca o simfonie ce ajunge la armonie numai dacă toţi artiştii, de la soprană la ultimul clopoţel, lucrează împreună. De aici, ideea de a sărbători alăptarea prin muzică anul acesta’, a declarat Ana Măiţă.

Psihologul Lavinia Bratu a explicat că artistele invitate interpretează cântece de leagăn pentru că acestea ‘alimentează apropierea emoţională şi ajută la formarea asocierilor dintre muzică, pe de o parte, şi confort şi securitate, pe de altă parte’.

‘În fiecare picătură de lapte matern, mii de molecule diferite acţionează asemenea instrumentiştilor dintr-o orchestră, creând o compoziţie perfectă: hrana ideală pentru bebeluş. Alăptarea însăşi este o operă impresionantă, al cărei succes depinde atât de decizia mamei de a oferi bebeluşului acest dar unic, făcut din dragostea, trupul şi timpul ei, cât şi de implicarea celorlalţi membri ai ‘orchestrei’. Familia care-i oferă mamei susţinerea, cadrele medicale care o ajută să alăpteze fără probleme şi comunitatea care acceptă şi încurajează alăptarea în toate contextele reale de viaţă sunt cei care creează împreună cu mama şi bebeluşul Simfonia Alăptării’, se arată în comunicatul citat.

Soprana Andra Bivol Costea a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Conservatorul Superior din Paris (masteratul), fiind laureată a multor concursuri naţionale şi internaţionale. Este mamă şi o susţinătoare a alăptării.

Pe 6 august, la ora 18,00, un alt eveniment similar va avea loc, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, când soprana Andreea Vlaicu, studentă la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, va fi cea care va interpreta cântece de leagăn în cadrul Secţiei de Obstetrică Ginecologie. AGERPRES / (AS – autor: Livia Popescu, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: AGERPRESS