Asociaţia Autism Voice deschide primul Centru Multifuncţional de Recuperare şi Cercetare în Autism din ţară, alături de NN România, care susţine iniţiativa printr-o donaţie de 200.000 de euro, şi de alţi parteneri.
Potrivit unui comunicat remis miercuri presei, începând de joi, Institutul Autism Voice devine funcţional şi pune bazele cercetării în domeniu pe plan local, aducând în România programe inovatoare de recuperare inclusiv pentru adolescenţi şi adulţi diagnosticaţi cu această afecţiune.
Centrul va contribui la dezvoltarea şi aplicarea de terapii adaptate nevoilor pacienţilor, la monitorizarea evoluţiei recuperării şi integrării acestora şi la o mai bună înţelegere a răspândirii tulburărilor din spectrul autist, se explică în comunicat.
‘După 14 ani de activitate în sprijinul copiilor cu autism, prin centrele şi programele noastre, şi după o amplă campanie de strângere de fonduri, deschidem uşile primului Centru Multifuncţional de Terapie şi Cercetare în Autism din România. Nevoia unui institut a pornit de la copiii cu care am lucrat în trecut şi care astăzi sunt adolescenţi şi adulţi care nu au acces la programe de sprijin dedicate sau instituţii de suport. Obiectivul institutului este de a asigura un mediu în care orice persoană diagnosticată cu o tulburare din acest spectru să fie văzută, auzită, înţeleasă şi să primească sprijinul de care are nevoie, nu doar în dezvoltarea abilităţilor, ci şi pentru a se descurca independent’, a transmis Anca Dumitrescu, preşedinte Autism Voice, potrivit comunicatului de presă.
Centrul include zone dedicate cercetării şi dezvoltării terapiilor şi săli de lucru destinate şedinţelor de terapie, de integrare şcolară, de formare profesională sau de consiliere, dar şi programelor de auto-independenţă, cum ar fi LIFE Autism.
Programul LIFE Autism încorporează predarea abilităţilor sociale, relaţionarea în grup, comunicarea, independenţa şi reglarea comportamentală.
Curricula programului cuprinde abilităţi specifice – abilităţi academice funcţionale din matematică sau limba română, utilizarea banilor, utilizarea unui laptop sau scrierea unui mesaj text, dar şi obiective generale extinse asupra abilităţilor deja existente, cum ar fi reducerea dependenţei de sprijin sau auto-reglarea şi auto-monitorizarea comportamentelor şi activităţilor.
‘Institutul Autism Voice are nevoie de sprijin financiar continuu pentru a susţine activitatea şi programele pentru persoanele diagnosticate cu autism. Companiile care vor să se alăture misiunii Autism Voice se pot implica prin redirecţionarea a 20% din impozitul pe profit sau a 3,5% din impozitul pe venit, iar persoanele fizice pot dona 2 euro printr-un SMS cu textul VOCE la numărul 8844’, completează asociaţia.