Acasă652Sibiu: Medicii au prelevat organele de la un victima unui accident rutier,...

Sibiu: Medicii au prelevat organele de la un victima unui accident rutier, aflată în moarte cerebrală

Medicii au prelevat, luni, ficatul, rinichii, corneea, ligamente şi ţesut osos de la un bărbat de 58 de ani, aflat în moarte cerebrală, ca urmare a unui accident rutier, a anunţat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, printr-un comunicat de presă.

Organele prelevate vor ajunge la spitale din Bucureşti şi Cluj-Napoca.

‘Astăzi, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, a avut loc o complexă intervenţie chirurgicală de prelevare de organe de la un pacient în vârstă de 58 de ani, aflat în moarte cerebrală. Aceasta este cea de-a doua prelevare de organe realizată în acest an în cadrul celei mai importante unităţi sanitare din Sibiu, după cea care a avut loc în luna mai. Pacientul, în vârstă de 58 de ani, a fost internat în data de 26 octombrie, fiind politraumatizat în urma unui accident rutier. Diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus în dimineaţa zilei de 30 octombrie de către Conf. Univ. Dr. Mihai Sava, medicul şef al Secţiei ATI din cadrul SCJU Sibiu, care în calitate de ‘key donation person’ identifică potenţialii donatori şi are rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării’, se arată în comunicatul de presă.

Acordul pentru donare a fost obţinut de la familia pacientului de către medicul Tiberiu Toabes, coordonatorul local de transplant. După obţinerea acordului de prelevare au fost demarate cu rapiditate procedurile necesare prelevării, luându-se legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare.

La procesul de prelevare au participat echipe medicale din Bucureşti şi Cluj-Napoca.

‘Procesul este unul complex iar în desfăşurarea acestuia a fost implicată o echipă formată din mai mulţi medici ai spitalului judeţean din care au mai făcut parte: Dr. Alina Bereanu – medic primar ATI, Dr. Sandra Neamţu – medic specialist ATI şi medicii rezidenţi: Dr. Teofil Pisaltu, Dr. Emil David şi Dr. Roxana Sânpălean. La procesul de prelevare a organelor au participat mai multe echipă de medici din Bucureşti şi Cluj Napoca. Ficatul a fost prelevat de o echipă de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de Dr. Genady Vatachki iar rinichii de o echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, coordonată de Dr. Andrei Tomuţă. Pentru prelevarea ligamentelor şi ţesutului osos la Sibiu s-a deplasat o echipă de la Spitalul Clinic Colentina coordonată de Dr. Andrei Nica, medic responsabil al Băncii de Ţesut Colentina. Corneea a fost recoltată tot de o echipă din Bucureşti, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice. Procesul de prelevare a început în jurul orei 03.00 a. m. iar la această oră se mai desfăşoară doar prelevarea ţesutului osos, restul procedurilor fiind finalizate. La proceduri au asistat şi medicii SCJU Sibiu anterior menţionaţi’, se mai precizează în comunicat.

Medicii au mulţumit familiei pacientului de la care s-au prelevat organele.

‘Ca de obicei, în astfel de situaţii, cel mai importat aspect este gestul familiei. Transmitem pe această cale, mulţumirile noastre ale personalului medical, dar şi recunoştinţa pacienţilor care vor avea o viaţă mai bună. Urmează apoi procesul în sine, care presupune atenţie şi implicare maximă, întrucât astfel de intervenţii sunt deosebit de complexe iar echipele de prelevare împreună cu echipa de la Sibiu s-au coordonat exemplar şi au acţionat cu profesionalism, pentru ca organele să fie prelevate în fereastra optimă şi să ajungă cât mai rapid în centrele de transplant. Le mulţumim tuturor şi suntem bucuroşi că ne onorăm încă o dată misiunea de a fi în slujba pacienţilor care au nevoie de transplant’, a declarat coordonatorul sibian de transplant, medicul Tiberiu Toabes.

Acreditarea centrelor de prelevare de organe se face o dată la cinci ani iar Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe şi ţesuturi prin decizia Agenţiei naţionale de Transplant 57 /17.12.2018.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks