Femeia care a ajuns în secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava cu o formă gravă de botulism, la sfârşitul lunii iunie, a fost salvată de medici, după trei săptămâni de la internare, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al spitalului, Dan Teodorovici.
Pacienta, în vârstă de aproximativ 70 de ani, a fost transferată în data de 27 iunie de la Spitalul Municipal Fălticeni la SJU Suceava, cu suspiciune de botulism, diagnosticul fiind confirmat ulterior de Institutul Cantacuzino din Bucureşti.
La spitalul din Fălticeni se prezentase cu tulburări de înghiţire, modificarea tonului şi a intensităţii vocii şi ptoză palpebrală (căderea pleoapelor).
Femeia le-a spus medicilor că problemele au apărut după ce, în data de 24 iunie, a mâncat o conservă de tocană de legume preparată în casă.
La scurt timp după internarea la SJU Suceava, pacienta a fost transferată în secţia ATI, pentru că a început să manifeste şi tulburări respiratorii.
Potrivit lui Dan Teodorovici, la serul antibotulinic administrat în spital a reacţionat slab, insuficienţa respiratorie s-a accentuat şi, timp de trei săptămâni, medicii ATI s-au străduit să-i salveze viaţa.
Pe 21 iulie a fost transferată în secţia Boli Infecţioase, iar luni a fost externată în stare de sănătate bună.
Primul caz de botulism din acest an în judeţ a fost înregistrat în luna martie, la un pacient în vârstă de 60 de ani, care s-a îmbolnăvit după ce a mâncat zacuscă pregătită acasă. A fost salvat de serul antibotulinic, administrat de medicii suceveni.
Al doilea caz a fost al pacientei care a mâncat conserva de legume, de asemenea pregătită acasă, iar un al treilea caz s-a înregistrat în 15 iulie, la un copil, după consumul unei conserve achiziţionate din comerţ, dar depozitată în condiţii necorespunzătoare.
În ultimii 2 ani a mai fost diagnosticat un singur pacient cu botulism, care a fost, de asemenea, vindecat.