Primarul din Târgu Mureş, Soós Zoltán, a declarat, joi, la finalul etapei a II-a a Turului Ciclist al României, că municipiul este pe harta competiţiilor importante şi că mediatizarea internaţională a acestei competiţii va promova oraşul în faţa unei audienţe de peste 100 milioane de oameni.
‘Oraşul nostru este pe harta competiţiilor importante şi în premieră Turul României va avea o expunere internaţională majoră, fiind transmis live. Acest lucru, nouă, ca oraş ne creează o mare vizibilitate, ne ambiţionează ca autoritate locală implicată având mereu deschidere pentru susţinerea sportului (…) Ediţia din acest an marchează o premieră importantă: este transmisă la nivel internaţional, prin intermediul Eurosport, care difuzează zilnic rezumate extinse din fiecare etapă în 50 de ţări, inclusiv România. Astfel, municipiul Târgu Mureş este promovat în faţa unei audienţe de peste 100 milioane de oameni’, a spus Soós Zoltán, într-o conferinţă de presă.
Edilul a arătat că această competiţie, pe lângă impactul naţional şi internaţional pe care îl are şi pe care şi l-a consolidat în peste o jumătate de veac de existenţă, mobilizează şi tânăra generaţie de viitori sportivi, copiii participând cu entuziasm la cursa dedicată lor.
Soós Zoltán a precizat că, în calitatea de partener al Federaţiei Române de Ciclism, municipiul Târgu Mureş găzduieşte caravana timp de două zile, oferind localnicilor ocazia să afle mai multe despre ciclism, despre sportivii care fac performanţă în acest sport, precum şi despre potenţialul pe care îl are un astfel de eveniment ca Turul României în promovarea oraşului şi a ţării.
El a apreciat faptul că, în cadrul programului festiv, organizatorii au oferit şi tinerilor biciclişti şansa de a simţi spiritul competiţional, prin participarea la Cursa copiilor.
‘Nu în ultimul rând, gândurile mele se îndreaptă către micii sportivi, copiii din Târgu Mureş, care au luat parte astăzi la cursele de biciclete pentru copii, organizate de către Federaţia Română de Ciclism. Toţi participanţii de aici sunt campioni din punctul meu de vedere! Le mulţumesc părinţilor pentru că au interesul ca proprii lor copii să prindă drag de sport! Mişcarea este importantă şi energia copiilor e nevoie să fie consumată într-un mod organizat, prin practicarea sportului’, a mai spus Soós Zoltán.
Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Alex Ciocan, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că i se pare o ‘nebunie’ ce s-a întâmplat în acest an cu Turul României şi că îşi doreşte să o ducă mai departe şi chiar să o dubleze ca amploare.
‘Mi se pare că oraşul dumneavoastră şi autorităţile chiar primesc cu braţele deschise orice eveniment sportiv şi mă bucur foarte mult că Turul României a avut plăcerea şi onoarea de a avea acest final de etapă. 125 de sportivi au fost la startul turului în Satu Mare, din 21 de echipe, 4 continente, 15 ţări. Mie mi se pare o nebunie ce s-a întâmplat anul acesta cu Turul României şi sperăm să ducem nebunia şi mai departe la anul, s-o dublăm. Suntem pe Eurosport, Târgu Mureş se va vedea mâine pe Eurosport (…) Suntem onoraţi de acest parteneriat mediatic. Cred că este pentru prima dată când o competiţie sportivă din România este transmisă pe Eurosport. Mulţumim încă o dată enorm, este un sprijin foarte mare pe toate planurile şi dacă ne primiţi, noi mai venim să încurcăm circulaţia şi în 2023 (…) Turul României, trebuie să înţelegem cu toţii, nu este doar un vector sportiv, poate deveni un vector turistic, Eurosportul transmite în 54 de ţări. Vă daţi seama că putem face reclamă zonelor frumoase de la noi din ţară. Peste tot putem transforma România într-o Grecie’, a afirmat Alex Ciocan.
Secretarul de stat în Ministerul Sportului, Thomas Moldovan, a arătat că această competiţie sportivă este într-adevăr foarte importantă pentru promovarea sportului şi a României prin sport.
‘Până la urmă avem ce arăta. Lumea trebuie să ştie de noi şi sportul este o cale foarte bună de a pătrunde în casele oamenilor şi de a pătrunde în alte ţări pentru a vedea lumea, ca pe urmă să vină să ne viziteze. Sportul are valenţe foarte multe şi pe foarte multe planuri, pentru că dacă e să ne gândim din punct de vedere medical, reduce obezitatea, reduce riscul de boli cardiovasculare şi, dacă privim din punct de vedere turistic, într-adevăr, sportul are, din punctul meu de vedere, o importanţă foarte, foarte mare. E foarte bine că se formează o echipă şi mă bucur că există înţelegere şi deschidere pentru evenimente de acest gen. Sperăm să avem pe mai multe sporturi şi mult mai multe astfel de evenimente, aşa că avem nevoie de colaborarea autorităţilor locale. Mă bucur că acolo unde avem înţelegere există şi deschidere şi se întâmplă aceste evenimente sportive’, a subliniat Thomas Moldovan.