AcasăStiri generaleSpectacolul 'Femeia mării' de la Naţionalul craiovean, criticat de persoane din public;...

Spectacolul ‘Femeia mării’ de la Naţionalul craiovean, criticat de persoane din public; managerul teatrului: arta nu e cenzurabilă

Spectacolul ‘Femeia mării’, de Henrik Ibsen, care s-a jucat sâmbătă seara pe scena Teatrului Naţional ‘Marin Sorescu’ din Craiova, în regia ucraineanului Andriy Zholdak, a stârnit nemulţumiri în rândul unor persoane din public care au catalogat unele scene ca fiind vulgare şi fără legătură cu actul artistic, însă managerul instituţiei, Alexandru Boureanu, a subliniat că ‘arta nu este cenzurabilă, atât timp cât nu este explicit vulgară’.

Unii dintre spectatori au reclamat, la finalul piesei, că nu este normal ca din bani publici, la un teatru naţional, să apară pe scenă exprimări de vulgaritate.

‘Dacă un astfel de spectacol, cu asemenea scene, înseamnă artă, atunci să nu ne mai mirăm că sălile de teatru sunt goale, că nu vine lumea la spectacole. Până la urmă spectacolele acestea se fac pentru oameni, din bani publici. Îmi pare rău că am venit, am pierdut 5-6 ore din viaţă şi plec cu un gust amar. Am fost indusă în eroare de cronicile bune, una dintre acestea fiind a domnului George Banu, care este şi consilierul artistic al spectacolului. Dumnealor sunt profesioniştii sau probabil că au văzut alt spectacol. Păcat de munca actriţei din rolul principal şi a celorlalţi actori. A trebuit să treacă mii de ani ca omenirea să înveţe să se îmbrace, iar noi aspirăm azi să urcăm goi în copac. Aceasta este noua direcţie în teatru, pe care nu ştiu cine o impune pe banii noştri. Asta este arta lor şi nouă nu ne place această artă’, a declarat presei, unul dintre spectatori, la finalul piesei.

Un alt spectator a criticat faptul că pe biletele de spectacol exista marcat simbolul +16, adică recomandat persoanelor peste 16 ani, însă pe site-ul Teatrului Naţional din Craiova era menţionat ‘spectacol recomandat persoanelor peste 18 ani’. ‘Am văzut că pe site scrie că este recomandat adulţilor, iar pe bilet celor peste 16 ani. Până la urmă nu contează că scrie acolo 16 ani sau 18 ani, ci că au fost o serie de gesturi care te fac să crezi că eşti mai degrabă în faţa unui film porno decât la un spectacol de teatru la unul din cele mai mari teatre ale ţării, cum este Teatrul Naţional din Craiova, unde sălile erau arhipline’, a spus spectatorul menţionat.

Managerul Teatrului Naţional din Craiova, Alexandru Boureanu, a declarat duminică, pentru AGERPRES, că spectacolul nu conţine limbaj vulgar, iar regizorul, cel care impune linia spectacolului, a vorbit ‘de un interior feminin’.

‘Spectacolul nu conţine limbaj vulgar în text, dar regizorul a vorbit de un interior feminin. Este anunţat la agenţia de bilete că este interzis minorilor sub 16 ani. În principiu, spectacolul nu conţine limbaj vulgar în text. Aceasta a fost atenţia regizorului în general, pentru că regizorul este cel care impune linia spectacolului, nu teatrul. Este un drept de autor prin care regizorul îşi pune semnătura. Protecţia gestului nu ştiu cine o asigură din punct de vedere legal. Problema era doar de text, în general, textul este cel care este agresiv pentru minori. Nu există un limbaj sexual explicit, este foarte complicată problema de a fi discutată, mai ales că este vorba de un regizor ucrainean de cel mai înalt nivel, adică e cel mai mare regizor ucrainean care există acum în lume’, a afirmat Alexandru Boureanu.

Acesta a mai spus că arta nu este cenzurabilă, atâta timp cât ea nu este explicit vulgară, iar managerul nu îi poate explica unui regizor ce are voie şi ce nu are voie să facă. ‘Din punct de vedere al artei, arta nu este cenzurabilă, atâta timp cât ea nu este explicit vulgară. Unei mari personalităţi a teatrului care montează nu îi poţi explica, din postura de manager, ce nu are voie să facă, pentru că asta înseamnă sistemul sovietic din acest punct de vedere. Noi iniţial am spus peste 16 ani, regizorul a spus că nu este vulgaritate care să deranjeze şi nu este o reglementare legată de ce înseamnă şi ce nu înseamnă un gest. Ne învârtim în jurul cuvântului vulgar, atâta timp cât cuvintele vulgare sunt în dicţionarul explicativ al limbii române. Iar în text nu există cuvinte vulgare’, a mai spus managerul Naţionalului din Craiova, instituţie subvenţionată de Ministerul Culturii.

Spectacolul ‘Femeia mării’ de Henrik Ibsen, în traducerea lui Valeriu Andriuţă, este realizat de regizorul ucrainean Andriy Zholdak, iar din distribuţie fac parte actorii Costinela Ungureanu, Nicolae Vicol, Angel Rababoc, Raluca Păun, Petronela Zurba, Cătălin-Mihai Miculeasa, Cătălin Vieru, Irina Danciu, Roxana Mutu. AGERPRES / (A – autor: Maria Mitrică, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks