Acasă652Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia ar putea deveni spital clinic

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia ar putea deveni spital clinic

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia va putea deveni spital clinic, urmând să treacă la o nouă categorie de clasificare, prin îndeplinirea ultimelor două criterii, acela de a avea minimum 5% pacienţi din alte judeţe, respectiv de a avea studenţi care să se pregătească aici – în urma încheierii unui acord de parteneriat cu Universitatea ‘1 Decembrie 1918’, unde, din toamnă, încep cursurile la Facultatea de Asistenţă Medicală Generală.

‘SJU Alba Iulia este în prezent evaluat ca spital de categoria a III-a. Noi, acum, îndeplinim primul criteriu ca să trecem la categoria a II-a, şi anume trebuia să depăşim un procent de 5%, din numărul pacienţilor, internaţi din alte judeţe. Îndeplinim acest criteriu. Iar un al doilea criteriu pentru a trece la categoria a II-a şi ca spital clinic era să reuşim să facem un acord de parteneriat cu Universitatea ‘1 Decembrie 1918′, pentru a pregăti studenţi în cadrul spitalului nostru. Acest acord de parteneriat l-am semnat încă din 2022, urmând ca din toamna acestui an să se pună în practică acest acord’, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, managerul celui mai mare spital din Alba, Diana Mârza.

Ea a adăugat că, atât prin investiţiile substanţiale făcute în ultimii ani, cât şi prin personalul de specialitate existent în cadrul spitalului, sunt îndeplinite toate condiţiile pentru a putea pregăti ‘la un standard înalt de calitate aceşti profesionişti’.

Diana Mârza a precizat că după ce vor începe cursurile, o să fie declanşat şi demersul către ministerul Sănătăţii privind trecerea spitalului la o nouă categorie.

La rândul său, rectorul Daniel Breaz a spus că, de la 1 octombrie, la Universitatea ‘1 Decembrie 1918’ vor începe cursurile la prima specializare medicală din cadrul acesteia, Facultatea de Asistenţă Medicală Generală, unde sunt disponibile 60 de locuri, majoritatea bugetate, dar şi locuri cu taxă pentru cei care vor să urmeze o a doua facultate.

Admiterea va fi într-un format mixt, 50% media de la bacalaureat şi 50% test grilă de anatomie.

În ceea ce priveşte corpul profesoral, în prezent sunt 24 de medici primari, cu doctorat în ştiinţe medicale, inclusiv din Cluj-Napoca sau Bucureşti, care şi-au dat acordul pentru a preda aici. De la spitalul din Alba Iulia vor preda 4 sau 5 medici, inclusiv directorul medical, Dan Crainic, specialist în Radiologie Imagistică.

‘Sunt sigur că parteneriatul nostru va continua şi va fi un parteneriat care vine să dezvolte sistemul medical din judeţul Alba’, a conchis rectorul Daniel Breaz.

În ceea ce îl priveşte pe preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, acesta a arătat că toate investiţiile făcute de-a lungul timpului au dus la o creştere a calităţii actului medical, iar acum, se mai face încă ‘un pas important, creşterea poziţiei SJU în rândul spitalelor din Transilvania’, prin clasificarea sa în viitor ca spital clinic.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks