Acasă652Spitalul Judeţean Timişoara devine hub de sănătate pentru regiune; a fost inaugurată...

Spitalul Judeţean Timişoara devine hub de sănătate pentru regiune; a fost inaugurată UPU extinsă şi modernizată

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alin Nica, a declarat, joi, că Spitalul Judeţean Timişoara va deveni un hub de sănătate în zona de vest a ţării, în lipsa unui spital regional, un pas important marcându-se odată cu inaugurarea noii secţii extinse şi modernizate a Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a spitalului.

‘Această investiţie, asemeni altora pe care le-am realizat şi le vom mai realiza la Spitalul Judeţean, se încadrează în strategia noastră de a crea un hub de sănătate în jurul acestui spital. Timişoara nu se numără printre oraşele care vor avea un spital regional, dar de facto, Spitalul Judeţean Timişoara funcţionează ca unul regional, pentru că aici vin pacienţi din întreaga regiune pentru tratament şi pentru rezolvarea problemelor acute sau cronice. Investiţia în UPU este una în a creşte şansele bolnavilor care au afecţiuni acute, de supravieţuire’, a afirmat Alin Nica.

El a subliniat că pandemia a arătat că un UPU eficient salvează vieţi, dar unitatea de urgenţe a Spitalului Judeţean a fost până acum la nivelul anilor de început ai acestei secţii (anii 90), când şi necesităţile erau altele.

Coordonatorul UPU a Spitalului Judeţean Timişoara şi SMURD, Mihai Grecu, a punctat că creşterea suprafeţei UPU înseamnă şanse mai mari pentru medici de a rezolva probleme grave, timpi de aşteptare mai scăzuţi pentru pacienţi şi o mai bună organizare a fluxului şi a circuitelor medicale în această zonă.

‘Noua construcţie s-a realizat exact pe fluxul existent, astfel că putem relua fluxul normal al pacienţilor, cu îmbunătăţiri, să aducem o relaţie corectă pe care o avem cu pacienţii şi cu aparţinătorii lor. Le vom putea furniza informatii în timp real, cu o acurateţe mare şi putem utiliza dispozitivele medicale recepţionate în cadrul acestui proiect. Speranţa mea este ca timpii de aşteptare să scadă’, a afirmat dr. Mihai Grecu.

El a explicat că există o serie de pacienţi de cod alb şi cod albastru, care pot fi rezolvaţi mai uşor şi mai repede prin aşa numitul fast-track, pentru că aceşti pacienţi au nevoie doar de un consult medical.

‘Am reuşit să creăm un flux special pentru ei şi aceasta va degreva cu 10-15% presiunea pe paturile din UPU, din zona medicalizată. Există o alocare a pacientului pe medic. Va putea fi cuantificat mai bine modul în care pacienţii sunt gestionaţi în UPU. Vedem dacă sunt medici care îi ţin mai mult sau mai puţin pe pacienţi. Se facilitează şi modul în care avem acces la investigaţii. Este vorba despre un panou care are un corespondent în partea medicală şi ne ajută să vedem şi câţi pacienţi sunt în UPU’, a detaliat dr. Mihai Grecu.

Ultima dotare la UPU a avut loc din partea Băncii Mondiale, în anul 2012. UPU al Spitalului Judeţean Timişoara este deservită în prezent de 24 de medici specialişti şi primari şi 62 de asistenţi medicali. Mai e nevoie de cel puţin doi medici şi vreo şase asistenţi medicali, care să deservească noile spaţii ale UPU’, a arătat coordonatorul UPU, Mihai Grecu.

Şeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, prezent la inaugurarea secţiei extinse a UPU judeţene, a punctat că este necesară adaptarea la numărul, cazurile şi nevoile moderne ale sistemului de urgenţă şi a subliniat importanţa acestei investiţii, ca o etapă de tranziţie spre viitoarea Unitate de Primiri Urgente care se va construi la Spitalul Judeţean printr-un proiect amplu, cu Banca Mondială.

Raed Arafat a mai remarcat faptul că o UPU performantă trebuie să aibă în spate un spital foarte puternic, aşa cum este cel Judeţean.

‘În ultima perioadă, vedem o evoluţie a unităţilor de primiri urgenţă, o implicare din partea mai multor consilii judeţene, iar Timişoara a arătat din nou implicare în extinderea UPU. Chiar dacă va fi o nouă unitate peste patru ani, această nouă extindere va permite condiţii mai umane, mai civilizate pentru cetăţeni, dar şi pentru colegii care lucrează în această unitate. Este un pas extrem de important şi cred că va fi o tranziţie pană se va termina unitatea nouă, care va avea spaţii şi mai mari. Acolo vorbim de peste 2.000 mp, care va însemna o transformare radicală a asistenţei medicale de urgenţă a cetăţenilor’, a punctat dr. Raed Arafat.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks