Studenţii din toată ţara sunt aşteptaţi să se înscrie până pe 1 noiembrie la hackathonul ‘România fără dosar’ şi să ofere propriile soluţii pentru debirocratizarea administraţiei publice folosind inteligenţa artificială.
‘Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării s-a alăturat celei de-a patra ediţii a hackathonului studenţesc ‘România fără Dosar’, competiţie iniţiată de Universitatea din Bucureşti şi Camera Deputaţilor. Hackathonul se va desfăşura în perioada 10-24 noiembrie 2023, iar finala va avea loc la Cluj-Napoca, pe 24 noiembrie’, informează un comunicat remis presei.
Potrivit organizatorilor, la această ediţie, concurenţii sunt aşteptaţi să creeze soluţii de digitalizare cu ajutorul inteligenţei artificiale şi să construiască campanii de comunicare pentru promovarea soluţiilor proprii.
Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării va prezenta studenţilor proiectul primului funcţionar public digital, soluţie pe care participanţii la hackathon o vor folosi pentru a inova în zona serviciilor publice oferite de statul român.
‘Tehnologia schimbă jocul. Administraţia trebuie să ţină pasul cu dezvoltarea şi implementarea tehnologiilor avansate. Doar aşa vor dispărea teancurile de hârtii, doar aşa vom avea instituţii fără imprimante, doar prin digitalizare vom performa. Soluţiile studenţilor sunt extraordinare, am fost mentor la două ediţii precedente ale hackatonului şi mă bucur enorm să lucrez cu tinerii, au idei fantastice. La această ediţie, voi participa la o sesiune de lucru cu studenţii. Soluţiile bazate pe inteligenţa artificială care vor câştiga competiţia vor putea fi implementate în procesele concrete ale administraţiei’, a declarat Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, citat în comunicat.
‘Românii au nevoie de acces uşor şi integrat la informaţiile care vizează serviciile pe care statul le oferă. Şi e momentul să implementăm inovaţia în administraţia publică şi să creştem nivelul de satisfacţie în interacţiunile cu statul. Proiectul ‘România fără Dosar’ pleacă de la premisa că tinerii sunt viitorul şi deci ei trebuie să fie primii care să pună bazele unei administraţii flexibile, adaptate prezentului şi care să lucreze doar în beneficiul cetăţeanului’, a explicat deputatul George Tuţă, chestor al Camerei Deputaţilor şi iniţiator al competiţiei.
Studenţii vor lucra în echipe mixte (IT & comunicare), pentru a dezvolta cele două etape ale proiectului propus.
Sunt eligibili studenţi din orice universitate din ţară, înmatriculaţi în orice an de studiu al ciclurilor de licenţă sau masterat, la facultăţi cu profil din zona de IT/tehnologie, respectiv comunicare/administraţie/ştiinţe politice.
Echipele vor fi mentorate de 10 deputaţi şi vor fi coordonate tehnic de echipe de specialitate de la start-up-ul românesc Humans.ai, compania care stă la baza realizării consilierului guvernamental digital ION.
Ultima zi de înscriere este 1 noiembrie, iar echipele selectate pentru finală vor beneficia de un training de design thinking oferit de Ascendis, training pentru soluţia tehnică oferit de Humans.ai şi o sesiune de lucru cu ministrul Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan.
Competiţia ‘România fără Dosar’ a fost iniţiată de Universitatea din Bucureşti şi Camera Deputaţilor în anul 2022, se află la a patra ediţie şi presupune activităţi practice pentru echipe de studenţi, care primesc un brief şi lucrează sub coordonarea mentorilor-deputaţi pentru crearea unor produse menite să contribuie la debirocratizare.