Echipa Secţiei de Urologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava a realizat, în premieră pentru judeţ, o intervenţie chirurgicală de prostatectomie radicală pe cale clasică, a informat, luni, purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici.
El a precizat că de această intervenţie chirurgicală a beneficiat, în luna august, un pacient în vârstă de 67 ani din comuna Stroieşti, care a fost diagnosticat anterior cu cancer de prostată (stadiul IIB), în urma efectuării unei puncţii de prostată şi prezentând un nivel seric PSA (antigen specific prostate) crescut.
Potrivit lui Teodorovici, rezultatele postoperatorii au fost favorabile şi pacientul s-a externat cu plagă vindecată la o săptămână, iar la trei săptămâni prezenta micţiuni fiziologice fără a mai necesita tratamente suplimentare oncologice sau radiologice, beneficiind de un tratament chirurgical curativ.
Prostatectomia radicală este tratamentul chirurgical curativ al cancerului de prostată, care este o afecţiune des întâlnită la bărbaţi şi este a două cauză de deces, după cancerul de plămâni, iar unul din zece bărbaţi din Europa este afectat de acest tip de cancer.
Prostatectomia radicală reprezintă extirparea în totalitate a prostatei în bloc cu veziculele seminale, ţesutul celulo-grăsos periprostatic şi ganglionii limfatici, urmat de anastomoza vezico-uretrală, fiind opţiunea fundamentală pentru pacienţii aflaţi în stadiul curativ în tratarea cancerului de prostată, cu speranţa lungă de viaţă şi status biologic bun.
‘Prostatectomia radicală a devenit procedura cea mai comodă ca urmare a rezultatelor de succes în tratarea cancerului de prostată, incluzând opţiunile de terapie medicală, radioterapie şi chirurgie. Există mai multe tipuri de prostatectomie radicală. Prostatectomia clasică este metodă tradiţională şi implică realizarea unei incizii în partea de jos a abdomenului prin care se va scoate glanda prostatică. Prostatectomia laparoscopică – chirurgul face mai multe incizii de mici dimensiuni de-a lungul abdomenului, prin care introduce un tub cu o camera ataşată, precum şi instrumentele chirurgicale. Prostatectomia asistată robotic – asemănătoare celei laparoscopice, se vor realiza mici incizii în abdomen, însă intervenţia chirurgicală va fi realizată cu ajutorul unui sistem robotizat controlat de medic. Riscurile prostatectomiei radicale clasice sunt sângerare, infecţii, tromboză venoasă profundă şi trombembolism pulmonar, lezarea organelor de vecinătate, incontinenţă urinară prin lezarea sfincterului, disfuncţie erectilă’, a spus Teodorovici.
El a menţionat că majoritatea pacienţilor pot prezenţa incontinenţă urinară, precizând că mulţi dintre ei au un control foarte bun imediat după scoaterea cateterului uretro-vezical, în schimb alţii vor pierde urină timp de câteva săptămâni, iar cei mai mulţi vor avea un control urinar bun după 6-12 săptămâni postoperator.
Din echipa medicală care a efectuat această intervenţie au făcut parte dr. Filip Alexei, medic primar urolog, dr. Ilisei Andrei, medic urolog, şi asistenta de bloc operator Bumbu Ioana, intervenţia menţionată fiind efectuată sub anestezie generală efectuată e dr. Dănuţ Barbunc, medic primar ATI, şi asistenta Aura Adochiţei.