O echipă medicală multidisciplinară a folosit sistemul de ablaţie prin radiofrecvenţă (RF) pentru a trata minim invaziv metastaze osoase ale unei paciente oncologice în vârstă de 70 de ani, a informat, luni, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Dan Teodorovici.
Sursa citată a precizat că, pe 9 februarie, echipa multidisciplinară formata din dr. Cătălin Lulciuc şi dr. Emanuel Gavriliuc de la Radiologie Intervenţională, medicul ortoped Mircea Macovei şi medicul oncolog Anca Ababneh a efectuat o intervenţie în cadrul căreia au fost topite două metastaze osoase, apărute după 20 de ani de la operaţia cancerului primar de sân, la o femeie de 70 de ani.
Potrivit lui Teodorovici, oasele sunt a treia locaţie ca frecvenţă în care celulele canceroase metastazează, cele mai des afectate structuri fiind la nivelul coloanei vertebrale, pelvisului şi şoldului, iar acestea pot afecta calitatea vieţii, producând complicaţii cum ar fi durerea, fracturi şi mobilitate scăzută.
Pacienţii cu metastaze osoase pot fi trataţi fie prin terapii convenţionale, cum ar fi opioide, chimioterapie, radioterapie sau minim-invaziv, cu ajutorul sistemului de ablaţie RF.
Cu aparatul de ablaţie prin radiofrecvenţă se pot trata minim invaziv (printr-un acces percutanat de maxim 5 milimetri) tumorile osoase (metastazele şi unele tumori primare) ale pacienţilor, atunci când terapiile convenţionale nu sunt eficiente, au potenţial letal sau produc efecte secundare inacceptabile.
‘Decizia intervenţiei este luată de o echipă multidisciplinară, formată din medic radiolog, oncolog, ortoped şi radiolog intervenţionist. În momentul de faţă, una dintre problemele reale este că mulţi colegi medici nu ştiu că această procedură se efectuează în unele spitale din Romania sau mai ales în Suceava, fiind o metodă nu tocmai accesibilă, care se efectuează într-un număr limitat de spitale din Europa. Este important ca şi pacienţii să se informeze despre posibilele metode de tratament, apoi să discute cu medicul curant opţiunile’, a arătat dr. Cătălin Lulciuc.
Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava a subliniat că anul 2022 este dedicat diversificării serviciilor medicale, creşterii calităţii actului medical, a siguranţei pacientului, a personalului medical şi auxiliar din unitatea medicală pe care o reprezintă. AGERPRES / (AS – autor: Silvia Marcu, editor: Marius Frăţilă)