Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a amendat cu 6.000 de lei o pensiune din localitatea Suceviţa, unde 13 copii cazaţi la începutul acestei luni au avut probleme digestive, fiind transportaţi la spital.
Potrivit unui comunicat transmis marţi de DSP Suceava, inspectorii nu au putut stabili o legătură directă între mâncarea consumată la pensiune şi problemele digestive ale copiilor, unitatea de cazare fiind amendată pentru lipsa examenelor medicale şi lipsa efectuării cursurilor de igienă a personalului angajat.
Suspiciunea de toxiinfecţie alimentară apărută în cazul celor 13 copii cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani, care au ajuns pe 5 iulie la Spitalul Municipal Rădăuţi cu simptome de greaţă, dureri de cap şi abdominale, a fost infirmată în urma anchetei epidemiologice.
Inspectorii DSP au prelevat nouă probe din alimentele consumate de copii, cinci teste de sanitaţie şi o probă de apă şi toate probele recoltate s-au încadrat din punct de vedere chimic şi bacteriologic în parametri normali, cu excepţia probei de ‘mămăligă cu carne de porc’, în care au fost prezente bacterii coliforme, E.Coli şi stafilococ coagulazo-pozitiv.
‘Deoarece nu există normative privind limitele admise în alimentele preparate, nu putem aprecia dacă valorile depistate depăşesc sau nu pragul de normalitate. Tulpina E.coli izolată nu a aglutinat cu serul polivalent, astfel încât nu putem preciza dacă avea caracter enteropatogen sau nu. Valoarea mică a numărului de ufc/cmp de stafilococ coagulazo-pozitiv (netipat) nu constituie, în sine, un argument suficient, din punct de vedere epidemiologic, pentru a afirma că a fost cauza apariţiei episodului de îmbolnăvire’, a explicat DSP Suceava.
Totodată, sursa citată precizează că focarul de toxiinfecţie alimentară înseamnă ‘grup de trei sau mai multe persoane care prezintă simptome clinice asemănătoare în urma consumului aceluiaşi aliment contaminat’, însă definiţiile de caz utilizate conţin criterii clinice, de laborator şi epidemiologice care nu sunt respectate în apariţia cazurilor din episod de îmbolnăvire de la Suceviţa, iar în lipsa probelor biologice recoltate de la bolnavi nu au putut fi efectuate investigaţii de laborator.
Investigarea prin examen coprobacteriologic a celor doi angajaţi implicaţi în manevrarea/ prepararea alimentelor nu a depistat prezenţa unor purtători de germeni patogeni, iar cele cinci probe recoltate de pe suprafeţele de lucru nu au confirmat o contaminare a acestora, proba de apă fiind corespunzătoare.
Inspectorii DSP au subliniat că deşi întregul grup, format din 40 de copii, a consumat acelaşi meniu preparat la pensiune, simptomologia a apărut la numai 13 copii, fiind posibil ca aceştia să fi consumat şi produse din surse externe.
‘Din punct de vedere epidemiologic, considerăm că a fost vorba, probabil, de un episod de gastroenterită acută de etiologie neprecizată, exprimat clinic prin forme uşoare de îmbolnăvire, ameliorate rapid cu tratament simptomatic’, a concluzionat DSP Suceava.