Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, i-a dat replica lui Călin Georgescu, cel care a spus că România se îndreaptă spre „apocalipsa economică” din cauza datoriilor, notează b1tv.ro.
„Nu e vorba de o apocalipsă, nu e vorba de o situație critică”, a spus ministrul. Barna a mai precizat că România va intra pe o traiectorie de reducere a deficitului.
„În niciun caz nu e vorba de o apocalipsă, nu e vorba de o situație critică. Este într-adevăr o perioadă cu o presiune pe buget, tocmai de aceea luăm măsurile pe care le luăm ca să intrăm pe o traiectorie de reducere a deficitului. O să arătăm credibilitate pe termen mediu și lung, tocmai de aceea nu vor pleca investitorii din România și nu va exista nicio apocalipsă care se propagă”, a spus ministrul Finanțelor, la Antena 3 CNN.
Călin Georgescu a spus la Realitatea TV că „ne paște apocalipsa economică”.
„Pe noi ne paște ceea ce se numește apocalipsa economică. Adică practic noi în ultima perioadă am cheltuit mai mult decât am produs. Este ca un gospodar care se împrumută permanent, cheltuie foarte mult și produce foarte puțin sau deloc, adică se îndatorează la maxim. Ei bine, toată această chestiune înseamnă că țara, ca și o familie, trăiește pe datorie. Deci tu, dacă nu mai produci, poți să ajungi în stare de colaps, și asta se poate întampla cu România, pentru că nu mai sunt bani. Nu mai sunt bani nici măcar de împrumut”, a declarat Georgescu.
Tanczos Barna a mai adăugat și cum va reuși Guvernul să reducă deficitul.
„În 2025 se vor reduce cheltuielile și vor crește încasările. Ele au crescut și anul trecut la ANAF. ANAF intră odată cu investițiile din PNRR pe o altă traiectorie de eficiență prin dezvoltarea componentei de digitalizare. S-au cheltuit 69 de miliarde de lei în plus în 2024 pe majorarea unor cheltuieli de funcționare, creșterea invstițiilor, creșterile salariale în sistemul public și indexarea și recalcularea pensiilor”, a spus ministrul Barna.
Articolul Tanczos Barna îl contrazice pe Călin Georgescu şi zice că nu vede să vină nicio „apocalipsă economică” apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro