test
Acasă93Tanczos Barna: Ordonanţa privind măsurile de intervenţie în cazul apariţiei urşilor în...

Tanczos Barna: Ordonanţa privind măsurile de intervenţie în cazul apariţiei urşilor în intravilan va fi discutată cu premierul şi în Coaliţie

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că ordonanţa de urgenţă privind măsurile de intervenţie în cazul apariţiei urşilor în zonele locuite va fi prezentată săptămâna viitoare şi va discutată atât cu premierul, cât şi în Coaliţie.

‘Vom prezenta săptămâna viitoare textul de ordonanţă de urgenţă pe care l-am elaborat şi l-am terminat. Îl vom discuta şi în coaliţie şi îl vom discuta şi la nivelul domnului prim-ministru. Sper ca această intervenţie graduală pe care o propunem noi să fie acceptată, aprobată de Guvern şi să putem veni în sprijinul primăriilor, Jandarmeriei şi cetăţenilor prin această măsură. Trebuie să avem grijă de speciile strict protejate, dar, subliniez încă o dată, că vorbim de habitatul omului, vorbim de zonele locuite. Această ordonanţă se va referi strict la zona locuită, strict la intravilan şi nu vorbim în momentul de faţă de intervenţie în habitatul natural al ursului. Trebuie să avem soluţii pentru a proteja viaţa umană’, a spus Tanczos.

Ministrul susţine că este nevoie ca echipa care intervine în astfel de cazuri să fie protejată de lege în situaţia în care, în urma încadrării incidentului în clasa de risc cea mai mare, se decide împuşcarea exemplarului de urs.

‘În ultimă instanţă, acolo unde nici alungarea, nici relocarea nu rezolvă problema, unde în continuare viaţa umană este pusă în pericol, echipa trebuie să aibă la dispoziţie, ca variantă de intervenţie, extragerea exemplarului. Această extragere, ca modalitate, trebuie să fie decisă în baza încadrării acelui eveniment, pe clasa de risc cea mai mare, acolo unde altceva nu se mai poate face. Echipa trebuie să aibă siguranţa, asigurată de legislaţie, că nu vor fi persecutaţi ulterior pentru decizia luată, aşa cum nici cei de la ISU, în momentul în care intervin pentru a salva o viaţă umană, nu sunt luaţi la rost de ce au tăiat maşina în trei, în patru, în cinci sau de ce a spart zece ferestre şi două uşi pompierul care intervine pentru a salva ceva în caz de incendiu. Această echipă, formată din autoritatea locală, jandarm, vânător şi medic veterinar, dacă este vorba de tranchilizare, trebuie să aibă această posibilitate şi intervenţia trebuie să se facă în condiţii de siguranţă, asigurate de echipa de Jandarmerie’, a explicat Tanczos Barna.

Potrivit ministrului, ordonanţa va prevedea încadrarea incidentelor pe o clasă de risc de la 1 la 5 sau 6, iar intervenţiile vor fi dispuse gradual, de la alungarea exemplarului – în cazuri de apariţie izolate, unde nu există pericol iminent la viaţa cuiva -, la relocarea acestuia şi monitorizarea ulterioară, dacă prezenţa ursului devine una permanentă.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks