Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat, vineri, la Târgu Mureş, că în primele ore de la debutul programului ‘Rabla pentru electrocasnice’ peste 8.000 de cetăţeni şi-au manifestat interesul pentru voucherele puse la dispoziţie prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).
‘Este o zi foarte importantă pentru Ministerul Mediului şi pentru Administraţia Fondului pentru Mediu. Este ziua în care, la ora 10,00, a pornit Programul ‘Rabla pentru electrocasnice’, un program care are menirea de a ajuta cetăţenii să schimbe aparatura electrocasnică veche, consumatoare, cu aparatură modernă, mai puţin poluantă, prin care fiecare gospodărie are grijă de mediul înconjurător. Vorbim despre un buget de 75 de milioane de lei pentru acest program în 2021. Astăzi a început înscrierea beneficiarilor în program, o etapă preliminară solicitării voucherelor. Programul a fost testat şi este un moment în care, în sfârşit, punem la dispoziţie această posibilitate de a aduce un aparat electrocasnic vechi, în schimbul unuia nou şi de a avea grijă, şi prin acest lucru, de mediul înconjurător (…) Între timp am primit o informaţie: ‘Rabla pentru electrocasnice’, 8.000 de înscrieri. Este un program funcţional, sper să rămână aşa să nu avem surprize, dar programul merge. Există un interes deosebit, în primele ore peste 8.000 de cetăţeni şi-au manifestat interesul pentru acest program’, declarat Tanczos Barna, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.
Bugetul alocat ediţiei din acest an a programului ‘Rabla pentru electrocasnice’ este de 75 milioane de lei, aproape dublu faţă de sesiunea din 2019, când a fost alocată suma de 40 de milioane de lei.
Prin Programul ‘Rabla pentru electrocasnice’ – sesiunea 2021, începând de vineri, beneficiarii au la dispoziţie şapte zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicaţia informatică dedicată. Contul de utilizator este un element de noutate al acestei ediţii a programului şi permite atât selecţia voucherelor, cât şi urmărirea statusului acestora.
Adminstraţia Fondului pentru Mediu a precizat că, în acest an, echipamentele incluse în program şi sumele aferente fiecărui echipament sunt: 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasa energetică C; 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D; 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++; 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E; 400 lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică E; 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an; 500 de lei pentru laptopuri; 300 de lei pentru tablete.
De asemenea, pentru laptopuri şi tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală şi monitor, fie un alt echipament inclus în program, cu excepţia laptopurilor şi tabletelor vechi. În plus, pentru maşinile de spălat vase, precum şi pentru uscătoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program.