Tehnologia de printare 3D în medicină câştigă tot mai mult teren în centrul universitar Târgu Mureş, iar după experimentarea acestei tehnologii în cardiologie şi stomatologie, machetele personalizate 3D au început să îşi găsească utilitatea şi în ortopedie şi traumatologie, fiind realizată astfel prima intervenţie de osteosinteză cu machetă 3D preoperator, la SCJU Târgu Mureş.
‘Lucrăm pe zona de materiale pe bază de titan, fiind un material cu o biocompatibilitate excelentă şi putând fi folosit în implanturi. Structurarea suprafeţelor acestuia la nivel nano permite componentelor pe care noi le prelucrăm să se integreze în os cu o rată de succes foarte bună. De asemenea, tot pe zona de cercetare, în ultima vreme am început la Târgu Mureş să lucrăm cu materiale plastice biocompatibile pe care le prelucrăm prin procedeul foarte modern de printare 3 D. Laboratorul se numeşte 3D Printing FAB LAB, este dotat cu echipamente pentru printare 3 D. Împreună cu colegii de la Facultatea de Medicină Dentară am scris un proiect de finanţare. Avem 12 imprimante trei D, şapte dintre ele lucrează cu filament de material plastic, iar cinci dintre ele lucrează prin tehnologie numită stereolitografie, cu răşini plastice, pe care le formează propriu-zis strat cu strat’, a declarat presei coordonatoarea laboratorului, inginer Gabriela Strnad, conferenţiar la Facultatea de Inginerie şi Tehnologie a Informaţiei şi cercetătoare în integrarea în medicină a elementelor nanostructurate prin tehnologii inginereşti, din cadrul Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş.
Inginerul ne spune că un mare succes s-a înregistrat în cazul intervenţiei realizate recent de o echipă de medici din cadrul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie şi Secţiei Clinice Chirurgie Generală II de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, care a realizat prima intervenţie chirurgicală de osteosinteză (fixare) de bazin cu machetă personalizată 3D, la un pacient în vârstă de 54 de ani, victimă a unui accident rutier.
‘Solicitarea a venit de la echipa domnului dr. Solyom Arpad care avea de intervenit chirurgical în cazul unui pacient cu o fractură în zona bazinului. Dânsul a avut ideea de a printa 3 D un model al osului bazinului pacientului, pentru ca pe modelul respectiv ei preoperator să îşi pregătească plăcile de care au nevoie în reducţia şi stabilizarea ulterioară a osului respectiv. Ideea este că aceste plăci trebuie să urmărească forma osului pe care vor fi montate, iar osul acesta al bazinului are o formă foarte complexă în zona unde au apărut fracturile. Asta înseamnă că operator se poate întâmpla ca ele să nu se culce bine pe osul pacientului, fiind necesar atunci să fie retrase din câmpul operator urmând o nouă operaţie pentru o potrivire perfectă. Ei bine, asta în timpul operaţiei înseamnă timp să poată salva dacă prepararea este bine făcută anterior, plus că dispar riscurile legate de introducerea şi scoaterea plăcuţei de mai multe ori. Anterior doctorul a avut pe masă, înainte de a opera pacientul, s-au pregătit toate aceste plăcuţe care în timpul operaţiei s-au potrivit foarte bine, au scurtat operaţia şi au dus la un succes’, a arătat Gabriela Strnad
SCJU Târgu Mureş a arătat recent că, pentru prima oară într-o astfel de intervenţie, preoperator, a fost realizată/reconstruită, cu ajutorul imagisticii, o machetă personalizată prin printare 3D, în Laboratorul de Reconstrucţie şi Printare 3D din cadrul UMFST ‘George Emil Palade’ Târgu Mureş.
‘Această machetă a fost efectuată pe baza unui CT cu reconstrucţie 3D şi a ajutat în pregătirea preoperatorie, stabilirea exactă a materialelor de osteosinteză necesare, respectiv poziţia acestora, scurtând considerabil timpul operator. Starea pacientului este bună, acesta urmând a fi externat în cursul acestei săptămâni, ulterior fiind necesar un program de recuperare pentru a putea avea o viaţă normală. Fără această intervenţie, pacientul ar fi rămas cu un handicap locomotor sever şi o calitate a vieţii scăzută’, a precizat la acel moment SCJU Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.
Potrivit SCJU Târgu Mureş, intervenţia a constat în refacerea şi stabilizarea inelului pelvin (fixarea bazinului) prin două operaţii succesive la un interval de 5 zile, fiind una foarte dificilă din cauza riscului crescut de leziuni viscerale şi vasculare cu hemoragii severe sau alte complicaţii care pun în pericol viaţa.
Echipa operatorie a fost formată din prof. dr. Radu Neagoe, medic primar chirurgie generală, şef lucrări dr. Solyom Arpad şi asistent universitar doctor Fodor Pal, medici primari ortopedie şi traumatologie, dr. Raluca Fodor, medic primar Anestezie şi Terapie Intensivă, şi de medicii rezidenţi Daniel Dacher, Laszlo Orsolya şi Kovacs Andor.
Acest proiect de al centrului 3D Printing FAB LAB se încadrează în Strategia de digitalizare a UMFST Târgu Mureş, care cuprinde 18 centre de învăţământ digital – de ştiinţe medicale morfologice, cel de realitate virtuală şi simulare medicală aplicată în medicină, de ştiinţe medicale funcţionale, de tehnică dentară, farmacia universitară digitală GAUDEAMUS, Smart FAB LAB – Laborator digital interdisciplinar de proiectare şi fabricare, Smart ClinLAB – Centru digital avansat de inginerie clinică, centrul de inovare, cercetare şi educaţie pentru soluţii digitale, inteligenţă artificială şi analiză big data în sănătate.
De asemenea, centrul digital de lingvistică, Digital Humanities şi comunicaţii, unul de economie digitală, de drept şi administraţie digitală, de Imagistică digitală pentru cercetare, de modernizare şi extindere a funcţionalităţii Laboratorului de medicină regenerativă, de resurse bibliografice digitale în cadrul Centrului Avansat de Cercetări Medico – Farmaceutice, unul digital de studiu pentru persoane cu dizabilităţi, Centru CISCO şi centrul de printing digital.