Acasă652Teleorman: 1.000 de consultaţii medicale gratuite în două zile, prin Crucea Roşie

Teleorman: 1.000 de consultaţii medicale gratuite în două zile, prin Crucea Roşie

Caravana de Bine a Crucii Roşii Române a oferit 1.000 de consultaţii medicale gratuite în două zile, în localităţile teleormănene Zimnicea şi Năsturelu, se arată într-un comunicat al Crucii Roşii, remis miercuri.

‘Caravana de Bine a Crucii Roşii Române a atins un nou record umanitar în localităţile Zimnicea şi Năsturelu din judeţul Teleorman. 233 de persoane din localităţile Zimnicea şi Năsturelu, judeţul Teleorman, au beneficiat de consultaţii şi investigaţii medicale gratuite în cadrul celei de-a şaptea opriri a Caravanei de Bine a Crucii Roşii Române, pe 6 şi 7 mai. Medicii şi asistenţii medicali voluntari au oferit 1.002 consultaţii şi recomandări terapeutice tuturor celor care s-au prezentat la control, copii, tineri sau vârstnici’, precizează Crucea Roşie.

Conform sursei citate, timp de două zile, în cabinetele medicale constituite în Sala de Sport din Zimnicea de către Crucea Roşie Română cu sprjinul Primăriei Zimnicea, din cele 1.002 consultaţii gratuite, 211 au fost de cardiologie, 149 de diabetologie şi boli de nutriţie, 112 de medicină generală şi ecografie, 212 de oftalmologie, 28 de pediatrie şi 290 de persoane au beneficiat de măsurarea parametrilor. În urma consultaţiilor, toţi cei care s-au prezentat au primit scrisori medicale cu rezultatele clinice şi paraclinice, precum şi recomandări terapeutice.

‘Localitatea Zimnicea este cea de-a şaptea localitate în care face oprire Caravana de Bine a Crucii Roşii Române. Zimnicea este o localitate cu 14.213 de locuitori, iar comuna Năsturelu are aproximativ 2.387 de locuitori. 27,57% dintre locuitorii celor două locaţii au peste 60 de ani şi 11,35% sunt copii sub 14 ani. În urma analizei de nevoi a comunităţilor, realizată cu sprjinul voluntarilor filialei de Cruce Roşie Teleorman, am constatat că 72,33 % dintre respondenţi nu au realizat nicio investigaţie medicală în ultimii 3 ani. Tot pe baza nevoilor comunităţii au fost stabilite şi specializările medicale pe care le-am organizat în Caravana din Teleorman’, mai informează Crucea Roşie.

Numărul mare de consultaţii oferite arată nevoia de asistenţă medicală din mediul rural.

‘1.002 consultaţii în doar două zile este un rezultat record care ne bucură foarte mult şi arată totodată necesitatea unui astfel de proiect în zonele rurale din ţara noastră. În acelaşi timp reflectă efortul depus de întreaga echipă a Crucii Roşii Române formată din cadre medicale, asistenţi medicali şi voluntari care participă absolut benevol în această Caravană. Le mulţumesc tuturor pentru că prin devotamentul lor faţă de umanitate, fac posibilă misiunea Crucii Roşii Române’, a declarat managerul de proiect educaţie pentru sănătate, Raluca Buzea, citată în comunicatul Crucii Roşii.

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România a lansat în luna februarie 2022 proiectul umanitar Caravana de Bine, dedicat persoanelor vulnerabile din mediul rural, menit să ofere acces la screening medical gratuit. Caravana face parte din Campania naţională de promovare a sănătăţii în comunităţile rurale şi este implementată de Crucea Roşie Română cu sprijinul financiar al United States Agency for International Development (USAID), prin intermediul apelului global al Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC).

‘În contextul pandemiei COVID-19, sănătatea este mai importantă ca oricând, însă, de multe ori, oamenii din mediul rural nu dispun de informaţiile şi de resursele necesare pentru a preveni boli grave ori pentru a merge la medic atunci când apar primele simptome alarmante. Astfel, multe vieţi se pierd inutil. Prin parteneriate cu oameni de bine, medici şi personal medical, Crucea Roşie Română aduce medicii acolo unde este mai mare nevoie de ei’, se mai arată în comunicatul Crucii Roşii.

Caravana de Bine a Crucii Roşii Române a fost până acum în judeţele Arad, Braşov, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Ialomiţa, iar următoarea oprire va fi în judeţul Bacău în zilele de 19 şi 20 mai. Până în luna septembrie 2022, Caravana va ajunge şi în judeţele Botoşani, Caraş-Severin, Mehedinţi, Olt, Covasna, Giurgiu, Vrancea, Bihor, Suceava.

În fiecare comunitate rurală din cele 16 judeţe incluse în program, voluntarii Crucii Roşii Române desfăşoară demonstraţii de prim ajutor – pentru adulţi şi copii, sesiuni de educaţie pentru sănătate pe diferite teme – igiena dentară, nutriţie şi stil de viaţă sănătos (alimentaţia copilului mic, alimentaţia şcolarului), prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, TBC. De asemenea, voluntarii Crucii Roşii Române culeg informaţii în vederea realizării de baze de date statistice, rapoarte şi profile comunitare privind starea de sănătate, nevoia de servicii medicale şi de educaţie pentru sănătate.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks