Pe lângă războiul din Ucraina, România riscă să aibă încă un conflict la granițe. Tensiunile au crescut în Kosovo, după ce se părea că situația s-a mai rezolvat, după înțelegerea dintre Belgrad și Priștina pe tema numerelor de înmatriculare, scrie r3media.ro.
Sâmbătă, 10 decembrie, sârbii din Kosovo au blocat drumurile de acces spre nordul unde sunt majoritari, în semn de protest față de arestarea unui fost ofițer de poliție de origine sârbă. În replică, duminică 11 decembrie, forțele speciale ale Priștinei au intrat în incinta barajului de la lacul Gazivode, un punct strategic în Kosovo, dar care este controlat de sârbi.
Site-ul B92 citează un muncitor de la baraj care afirmă că forțele speciale de poliție de la Priștina au intrat în incintă cu arme și mașini blindate.
Ministrul de Interne provizoriu din Kosovo, Xhelal Zvecla, a confirmat cu jumătate de gură incidentele de la Gazivode, afirmând că „totul este sub control”, adăugând că a existat „un schimb de focuri”.
În replică, președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a anunțat că va cere comandamentului KFOR – trupele de menținere a păcii de sub comanda NATO – permisiunea de a trimite 1.000 de soldați și polițiști în nord.
El a spus că-și bazează cererea pe Rezoluția ONU 1244, cea prin care s-a pus capăt războiului din Kosovo.
Totuși, președintele sârb a explicat că se așteaptă ca NATO să refuze cererea și a anunțat un mesaj important în această seară. Totuși, pe rețelele de socializare sunt postate mesaje și fotografii care afirmă că armata sârbă ar fi în stare de luptă, poziționată de-a lungul „graniței” cu Kosovo. Această situație nu a putut fi verificată, independent, până acum.
Tot sâmbătă spre duminică, o patrulă a misiunii EULEX – a Uniunii Europene – a fost atacată cu o grenadă în nord. Atacatorii nu au revendica incidentul.
Acum o lună, sârbii s-au retras din toate instituțiile din Kosovo.
provincia Kosovo și-a declarat unilateral independența față de Serbia în 2008. Acest statut nu a fost recunoscut de Belgrad și de peste jumătate din statele lumii, inclusiv România. Kosovo nu este membru ONU și nici din majoritatea instituțiilor internaționale.
Nordul este zona unde sârbii sunt majoritari, în timp ce în rest domină etnicii albanezi.
Articolul Tensiuni uriaşe în Kosovo: Autoritățile de la Priștina au trimis trupe înarmate în nordul majoritar sârbesc; ataca cu o grenadă asupra misiunii UE, președintele Vucici a cerut NATO să permită trimiterea armatei și poliției sârbe în nord apare prima dată în Ecopolitic.