La nivelul Ministerului Sănătăţii, în coordonare cu Cancelaria prim-ministrului, se organizează un grup de lucru pentru a se putea asigura toate condiţiile necesare refugiaţilor din Ucraina şi care va începe să funcţioneze în curând, a informat, joi, secretarul de stat Tiberius Brădăţan, într-o conferinţă de presă organizată de Institutul ‘Marius Nasta’.
‘În această perioadă, pe lângă pandemie, care intră în al treilea an, avem şi o problemă geopolitică, geostrategică – războiul de la graniţa de nord a României, din Ucraina, acolo unde este o rată de incidenţă a bolii crescută. În acest context, la nivelul Ministerului Sănătăţii şi în coordonarea Cancelariei premierului, se organizează un grup de lucru pentru a putea asigura toate condiţiile necesare refugiaţilor care provin din această zonă, iar pe partea de sănătate grupul de lucru are ca scop să prevadă ce s-ar putea întâmpla în perioada următoare, care ar fi impactul asupra sănătăţii publice din România şi să venim cu propuneri de soluţii inclusiv financiare’, a precizat secretarul de stat.
El a amintit că refugiaţii din Ucraina au acces la servicii de sănătate ‘neîngrădit’, similar cu pacienţii români, menţionând că există un sprijin financiar ‘deosebit’ din partea Comisiei Europene.
‘Accesul la sănătate este neîngrădit pentru aceşti refugiaţi şi în acest context ne gândim că o parte din ei vor dori să obţină azil în România, să rămână pe teritoriul României şi pentru aceştia trebuie să avem în vedere includerea în programe naţionale de sănătate, asigurarea tratamentului de termen lung. De aceea, împreună cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, identificăm şi resursa de finanţare şi, în acelaşi timp, în cadrul grupului de lucru, vrem să vedem cum putem face în aşa fel încât impactul asupra celor proveniţi din Ucraina din zona de conflict să fie cât mai mic. Dar, să nu uităm cât de important este să asigurăm accesul la sănătate şi la toate procedurile moderne de tratament inclusiv sau, în primul rând, cetăţenilor români’, a susţinut secretarul de stat.