Centrul de Oncologie OncoHelp din Timişoara a instalat cel de-al treilea accelerator liniar folosit în radioterapia bolnavilor de cancer şi care aduce facilităţi pentru pacienţi, între care o procedură de iradiere mai rapidă, poziţionarea uşoară a bolnavului pe masa de tratament şi posibilitatea efectuării de stereotaxie, adică administrarea de doze mari de radiaţii, pe o perioadă scurtă, cu o precizie foarte înaltă, la tumori de mici dimensiuni.
Cel de-al patrulea aparat va fi achiziţionat până la mijlocul anului viitor.
‘Noul aparat de radioterapie, Halcyon, faţă de celelalte două aparate pe care le avem deja funcţionale, este diferit, întrucât acceleratorul este încastrat, ceea ce face ca timpul de administrare a tratamentului să fie redus, aparatul are un sistem de laser, de ghidaj, amplasat pe accelerator, ceea ce face ca poziţionarea pacientului pentru administrarea tratamentului să fie uşoară. De asemenea, putem să creştem numărul pacienţilor care beneficiază de radioterapie într-o zi. Un alt avantaj deosebit de important este acela că putem iradia tumori de mici dimensiuni, pentru că debitul de raze este mai crescut la acest aparat, deci putem folosi tehnica stereotaxiei, care reprezintă o tehnică de radioterapie avansat’, precizează dr. Anca Croitoru, medic primar radioterapie Asociaţia OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp, într-un comunicat remis vineri.
Noul aparat de radioterapie este cel mai performant din vestul ţării.
Managerul Asociaţiei OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp, dr. Valeriu Boruga, subliniază că construirea noului buncăr şi achiziţionarea celui de-al treilea accelerator liniar precum şi cumpărarea, anul viitor, a celui de-al patrulea aparat au devenit o necesitate, în condiţiile în care anual creşte numărul bolnavilor oncologici.
‘În lupta pe care o ducem împotriva acestei maladii avem nevoie de echipamente performante. Datorită întregii echipe OncoHelp şi prin contractarea unui credit bancar am reuşit să facem primul pas, prin cumpărarea unuia dintre aparatele de ultimă generaţie din România. Va urma anul viitor şi cumpărarea celui de-al patrulea accelerator din cadrul Asociaţiei OncoHelp’, a punctat dr. Valeriu Boruga.
Preşedintele Centrului OncoHelp Timişoara, dr. Şerban Negru, punctează că radioterapia pentru bolnavii oncologici a început aici în urmă cu 10 ani, cu o echipă mixtă, tânără, din care făceau parte atât specialişti instruiţi în centre care funcţionau deja de câţiva ani, cât şi tineri dornici să înveţe.
‘Radioterapia este un domeniu medical în care există o deficienţă cronică de personal, dar şi de aparatură. Noi avem acum trei aparate, dintre care cel mai recent achiziţionat a intrat în funcţiune în urmă cu câteva zile. Anul viitor vom avea şi cel de-al patrulea accelerator, astfel încât OncoHelp va fi singurul spital universitar din vestul României cu patru asemenea aparate. În toată ţara sunt acum în jur de 50 de acceleratoare, dar necesarul este circa 80-100 de aparate’, spune dr. Şerban Negru.