Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare (IBC) din Timişoara, prof. dr. Constantin Tudor Luca, a anunţat, miercuri, că vineri va fi inaugurat Compartimentul de chirurgie cardiovasculară pentru copii, intervenţiile pe cord la vârstă pediatrică fiind întrerupte de peste două decenii.
‘Vom inaugura, alături de dr. Youssef Tammam de la Clinica parteneră ‘San Donato’ din Milano şi de colegii din cadrul IBC Compartimentul de chirurgie cardiovasculară pentru copii, o entitate medicală nouă cu circuite complete şi independente’, a spus prof. dr. Constantin Tudor Luca.
Primele operaţii vor fi realizate cu medicii specializaţi pe chirurgie cardiovasculară pediatrică în spitalele din Milano – Clinica ‘San Donato’, Spitalul ‘Marie Curie’ din Bucureşti şi de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş.
Managerul IBCV Timişoara, prof. dr. Constantin Luca, declara la finele anului 2018 că institutul se pregăteşte să deschidă secţia de chirurgie cardiovasculară pediatrică, dar pandemia a întârziat momentul inaugurării, investiţia ridicându-se la aproximativ 2.000.000 de euro.
‘Peste o mie de copii se nasc anual cu malformaţii congenitale. Rămâne un necesar foarte mare de operaţii pe cord la nou-născuţi. Ministerul Sănătăţii ne-a acceptat structura administrativă pentru acest departament, din punct de vedere legal putem desfăşura aceste activităţi. Urmează celelalte etape, şi anume, dotarea blocului operator şi etapa de pregătire a personalului’, spunea prof. dr. Constantin Tudor Luca.
În anul 2017, la IBC Timişoara au fost efectuate 865 de intervenţii chirurgicale pe cord, din care 206 au fost unele complexe.
La începutul anilor 2000, la IBC Timişoara au fost operaţi mai mulţi nou-născuţi cu malformaţii din întreaga ţară, de către prof. dr. Ioan Socoteanu, dar peste câţiva ani, managerul institutului, prof. univ. dr. Ştefan Drăgulescu, declara pentru AGERPRES că a luat hotărârea de a opri asemenea manevre chirurgicale pe cordul copiilor care au o greutate mai mică de 15 kilograme, ‘în urma refuzului unuia dintre anesteziştii din echipa complexă de specialitate de a intra în operaţie, întrucât medicul a considerat că gradul de risc în cazul bebeluşului care urma să fie supus operaţiei depăşea dotarea clinicii’.
De atunci, chirurgia cardiacă pediatrică la IBC Timişoara a fost sistată.