Şefii Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) Judeţene Arad, Hunedoara şi Timiş au pus, miercuri, bazele constituirii Alianţei Vestului pentru Sănătate Publică (AVSP), cu scopul de a implementa o Strategie de Sănătate pe Regiunea Vest, într-un program-pilot de dezvoltare regională pentru sectorul sanitar.
Alianţa medicală se va axa pe şase componente strategice: digitalizarea DSP-urilor prin implementarea de soluţii inteligente de eHealth; analiza nevoilor de servicii medicale; optimizarea transferurilor interjudeţene ale pacienţilor; optimizarea resurselor umane în domeniul sanitar la nivel de regiune; realizarea unor echipe comune de control interjudeţene şi elaborarea de politici de sănătate publică la nivel regional, a anunţat DSP Timiş.
Transformarea digitală a sistemului de sănătate oferă mijloace de eliminare a compartimentării acestuia, prin facilitarea punerii în comun a informaţiilor între autorităţile de sănătate publică.
Mijloacele sigure şi rapide de transmitere a informaţiilor colectate de diferiţi agenţi reprezintă o condiţie necesară pentru coordonarea serviciilor de asistenţă medicală şi pentru tratamentul global al pacientului. Procesul de digitalizare se raportează la accesul rapid, schimbul şi partajarea de date care facilitează adoptarea unei decizii medicale. Schimbul de date electronic între profesioniştii din domeniul sănătăţii generează plusvaloare directă pentru calitatea asistenţei medicale, transmite DSP Timiş.
Această acţiune comună reprezintă un prim pas în eficientizarea şi reducerea timpului de soluţionare a cererilor cetăţenilor, constituind un progres în sănătatea publică.
Pe de altă parte, miercuri a avut loc şi o întâlnire de lucru cu rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Dr. Victor Babeş’ Timişoara, Octavian Creţu, cu care s-a discutat despre necesităţile sistemului medical din cele trei judeţe, pentru asigurarea unei bune colaborări între instituţia de învăţământ şi DSP-uri.
În prezent, pe lângă locaţiile de învăţământ ale Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara, existente în Timişoara şi Lugoj, funcţionează o unitate în Deva, ca extensie, care pregăteşte asistenţi de medicină generală cu licenţă.