Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ‘Victor Babeş’ din Timişoara a pus în funcţiune un nou computer tomograf (CT) care poate efectua examinarea imagistică pulmonară în şase secunde, permite scanarea tuturor zonelor corpului, oferind şi posibilitatea de evaluare a patologiei vasculare pulmonare şi periferice.
Directorul medical al spitalului, dr. Diana Manolescu, a declarat, joi, că acesta este cel de-al doilea CT de ultimă generaţie şi vine în completarea dotărilor deja existente în cadrul Laboratorului de Radiologie şi Imagistică al unităţii sanitare, permiţând furnizarea unor servicii medicale complete, la standarde înalte.
Noul CT are 128 de detectori care contribuie la scurtarea timpului de investigare, dar şi o rezoluţie ridicată a imaginilor obţinute în urma scanării.
‘Dincolo de obiectivul pe care ni l-am stabilit, acela de a dezvolta şi moderniza Laboratorul de Imagistică şi de a-l transforma într-un centru de excelenţă care să aibă aparatură modernă şi fiabilă, pandemia ne-a arătat necesitatea dotării cu încă un CT. Numărul scanărilor a crescut în acea perioadă exponenţial. Am fost nevoiţi să facem zeci de evaluări zilnic la pacienţii cu leziuni pulmonare. Practic, scanarea bolnavilor cu COVID-19 ne oferea informaţiile necesare ‘încadrării în boală’, adică puteam spune cât de mare era afectarea pulmonară. La un moment dat, am avut şi o situaţie de criză când, din cauza utilizării intensive, la capacitate maximă, aparatul a cedat şi pentru câteva zile, până când am reuşit să schimbăm piesă defectă, evaluările imagistice au fost transferate spitalelor suport’, a afirmat dr. Diana Manolescu.
Noul CT permite scanarea tuturor zonelor corpului, oferind şi posibilitatea de evaluare a patologiei vasculare pulmonare şi periferice. Datorită timpului foarte scurt de expunere, în medie sub 10 secunde, de exemplu, pentru un CT de torace fără substanţă de contrast, aparatura poate fi utilizată şi în cazul persoanelor cu insuficienţă respiratorie care au dificultăţi în a-şi menţine respiraţia pe perioada investigaţiei.
‘Un timp de scanare mai redus înseamnă o doză mai mică de iradiere, datorită protocoalelor low dose şi ultra low dose. Examinarea cu doză redusă înseamnă scăderea cu aproape 70% a iradierii la care este expus un pacient în timpul investigării, păstrând însă aceeaşi calitate a imaginii. Şi acest aparat este prevăzut cu softul de procesare care permite inclusiv o analiză volumetrică a nodulului pulmonar sau măsurarea severităţii BPOC, putându-se realiza astfel detecţia precoce a riscului de cancer’, precizează dr. Diana Manolescu.
Noul CT funcţionează deocamdată într-o construcţie modulară specială, acreditată de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), amplasată în curtea Spitalului ‘Victor Babeş’ Timişoara.