Primăria Municipiului Timişoara a demarat primele măsuri pentru a preveni formarea poleiului şi a evita îngreunarea traficului rutier, în condiţiile în care temperaturile au scăzut semnificativ şi se înregistrează precipitaţii sub formă de lapoviţă sau ninsoare.
În noaptea de duminică spre luni, s-a intervenit cu patru utilaje, pentru prevenirea formării poleiului, la toate intrările în oraş, pe poduri, în intersecţiile şi pe arterele principale, unde a fost nevoie. Au fost împrăştiate aproape 73 de tone de material antiderapant. În prezent, carosabilul este umed, dar se circulă în condiţii normale, a anunţat, luni, Biroul de presă al Primăriei Municipiului Timişoara.
De asemenea, a fost aprobat Planul operativ de acţiune pentru situaţii de urgenţă, care include măsurile necesare pentru întregul sezon rece.
În funcţie de condiţiile meteo, în perioada de iarnă, operatorul contractual este pregătit să intervină cu 18 utilaje multifuncţionale de capacitate mare, 16 utilaje multifuncţionale de capacitate mică, trei mini-încărcătoare frontale, 10 încărcătoare frontale, opt utilaje transport zăpadă, două autocisterne, opt autoturisme control şi 25 de mini-freze de zăpadă.
În depozite se află deja un stoc de 1.000 tone sare, 10 tone de clorură de calciu lichidă şi 10 tone clorură de calciu solidă şi aceste cantităţi vor fi completate în permanenţă.
Administraţia publică locală precizează că cetăţenii, instituţiile publice, firmele, persoanele juridice şi asociaţiile de proprietari au obligaţia să îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din faţa imobilelor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea, imediat după ninsoare. Aceştia au şi obligaţia de a curăţa rigolele din faţa caselor sau magazinelor, de a îndepărta zăpada şi gheaţa (ţurţurii) de pe acoperişurile imobilelor, de pe burlane şi de a atenţiona pietonii asupra pericolului iminent, prin marcarea corespunzătoare a perimetrului expus. Neîndeplinirea obligaţiilor amintite anterior se sancţionează contravenţional.