Acasă93Tulcea: 30 de pescari din Sfântu Gheorghe vor să acţioneze statul în...

Tulcea: 30 de pescari din Sfântu Gheorghe vor să acţioneze statul în judecată pentru interzicerea capturării sturionilor

Un număr de 30 de pescari din comuna Sfântu Gheorghe vor să dea în judecată statul român şi să ceară compensaţii, din cauza interzicerii capturării sturionilor în apele teritoriale româneşti, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei, Valentin Sidorencu.

El a postat, luni dimineaţa, pe Facebook, un anunţ potrivit căruia pescarii care doresc să fie reprezentaţi în instanţă sunt rugaţi să se prezinte la primărie cu buletinul.

‘Până acum, avem deja 30 de pescari care vor să fie reprezentaţi în instanţă. În anul 2006, atunci când s-a interzis activitatea, în comună aveam 80 de pescari nemulţumiţi de decizia luată ad-hoc de statul român’, a afirmat primarul Sidorencu.

Autoritatea locală nu a menţionat cât timp îi va aştepta pe pescari la primărie cu buletinul.

Anunţul făcut public pe Facebook este însoţit de imagini cu textul ordinului nr. 85/662/2021 privind măsurile de refacere şi conservare a populaţiilor de sturion din habitatele piscicole naturale emis de Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii.

Prin ordin se interzice pescuitul sturionilor pe o perioadă nedeterminată, comercializarea produselor şi subproduselor din aceste specii, precum şi folosirea uneltelor sau echipamentelor de capturat sturionii, inclusiv ohanele şi carmacele.

‘Orice acţiune sau decizie privind redeschiderea pescuitului la sturion va fi documentată de date de monitorizare periodică şi obligatoriu va fi precedată de un studiu, aprobat de instituţiile competente în domeniu, care să arate că starea populaţiei este favorabilă şi poate suporta un pescuit sustenabil’, se arată în ordinul celor două ministere.

Declinul sturionilor a fost înregistrat la nivel mondial, astfel că organizaţiile internaţionale au decis, în anul 1998, includerea acestor specii în anexele I şi II ale Convenţiei Internaţionale privind Comerţul cu Specii de Plante şi Animale Sălbatice Ameninţate (CITES), iar România s-a raliat acestor măsuri în anul 2006, atunci când a impus, pentru prima dată, prohibiţia pescuitului sturionilor.

Zece ani mai târziu, interdicţia a fost prelungită pentru încă cinci ani, iar prin ordinul actual ea se va prelungi pe o perioadă nedeterminată.

În lume, la ora actuală, există 26 de specii de sturion, şase dintre acestea – şipul, viza, cega, morunul, păstruga şi nisetrul – regăsindu-se şi în Dunăre până la începutul secolului trecut, potrivit Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Delta Dunării.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks