Mai multe entităţi din Tulcea organizează, vineri şi sâmbătă, evenimente publice în timpul cărora cei care vor lua parte sunt invitaţi să facă donaţii, banii strânşi urmând să fie utilizaţi pentru salvarea bisericii catolice din Malcoci, se arată într-un comunicat de presă remis de asociaţia Centrul European pentru Diversitate (EUdivers).
Evenimentele vor începe vineri, la ora 15,00, la Casa Avramide, cu vernisajul expoziţiei de fotografie ‘Germanii tulceni – privire spre trecut’, un târg de suveniruri realizate de voluntarii EUdivers şi un recital coregrafic al Ansamblului de dansuri germane ‘Donau’ al Centrului EUdivers.
‘Expoziţia foto va include print-uri după exemplare din colecţia Gotthold Schon, puse la dispoziţie Parohiei Romano-Catolice Sfântul Gheorghe de către Asociaţia Germanilor Basarabeni, dar şi noi reproduceri după fotografii puse la dispoziţie de reprezentanţi ai Forumului Democrat al Germanilor din Tulcea. Începând cu ora 16,00, în incinta Muzeului Casa Avramide, se va desfăşura un spectacol organizat de Liceul de Arte George Georgescu din Tulcea’, se arată în sursa citată.
Sâmbătă, începând cu ora 10,30, Centrul EUdivers va organiza la Casa Avramide un atelier de promovare a meşteşugurilor în rândul copiilor.
‘Evenimentele vin în completarea eforturilor consistente, făcute anterior de grupul de lucru al proiectului ‘Biserica Deschisă Malcoci’ şi vizează implicarea societăţii civile locale în demersuri menite să contribuie la conservarea şi promovarea eterogenei culturi tulcene, rezultat al împletirii armonioase a tradiţiilor grupurilor etnice din municipiu şi judeţ. (…) Accesul la activităţile este gratuit, iar participanţii vor fi rugaţi să facă o mică donaţie pentru conservarea obiectivului cultural de la Malcoci’, se mai specifică în comunicat.
Colecta publică este iniţiată de Centrul EUdivers, Forumul Democrat al Germanilor din Tulcea, Parohia Romano-Catolică ‘Sfântul Gheorghe’ Malcoci, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ‘Gavrilă Simion’ Tulcea şi de Liceul de Arte ‘George Georgescu’.
Potrivit aceleiaşi surse, colonia germană de la Malcoci a fost înfiinţată în anul 1843, locuitorii ei, originari din Alsacia şi Lorena, stabilindu-se pe meleaguri dobrogene după un periplu de câţiva ani în gubernia rusească Cherson. Casa de rugăciune înălţată în anul 1844 a fost înlocuită de o biserică, construită între anii 1873-1881. În anul 1902, biserica a fost finalizată şi i-a fost adăugată turla. În timpul Primului Război Mondial, biserica a fost afectată de bombardamente, motiv pentru care, între anii 1917-1940, au fost făcute lucrări de renovare. În anul 1940, comunitatea germană a părăsit satul Malcoci, în urma strămutării sub lozinca ‘Heim ins Reich’ (‘Acasă în Reich’).
În momentul de faţă, biserica este monument de arhitectură şi se află într-un stadiu avansat de degradare.