Acasă652Tulcea: Organizaţia Salvaţi Copiii a donat echipamente de 35.000 de euro maternităţii...

Tulcea: Organizaţia Salvaţi Copiii a donat echipamente de 35.000 de euro maternităţii Spitalului Judeţean

Organizaţia Salvaţi Copiii România (SCR) a donat, marţi, echipamente medicale în valoare de 35.000 de euro secţiei de Terapie Intensivă a maternităţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Tulcea, judeţ cu o rată a mortalităţii infantile de trei ori mai mare decât media de la nivel naţional.

Este a patra acţiune din acest an după cele din Târgu Mureş, Bucureşti şi Mehedinţi şi a patra donaţie din ultimii ani, valoarea totală a sprijinului acordat spitalului tulcean până acum fiind de 67.300 de euro.

‘Credem că este foarte important să sprijinim judeţul. Dacă analizăm procentul mortalităţii infantile, credem că este de trei ori mai mare faţă de media pe ţară. De la începutul programului nostru, media pe ţară a scăzut de la 11 la mie la 5,8 la mie, dar rata mortalităţii infantile în judeţul Tulcea este de 14,8 la mie’, a declarat, în timpul unei conferinţe de presă, preşedintele executiv al organizaţiei, Gabriela Alexandrescu.

Echipamentele donate, un incubator, un analizor mobil de gaze sanguine cu 500 de cartuşe, patru seringi automate, două pulsoximetre, patru cântare, trei aspiratoare chirurgicale şi un sterilizator cu aer cald, au fost achiziţionate cu sprijinul Fox România (25.000 de Euro) şi al persoanelor care au ales să redirecţioneze 3,5% din impozitul pe venit organizaţiei SCR.

Acestea dublează demersurile autorităţilor de a moderniza echipamentele din secţie, potrivit managerului SJU, Tudor Năstăsescu.

‘Eforturile organizaţiei trebuie să fie dublate de eforturile noastre din spital. În 2020, SJU a achiziţionat pentru secţia de Neonatologie patru incubatoare hibrid, un ventilator mecanic de neonatologie pentru respiraţie asistată şi o unitate de Cpap nazal. Drumul însă trebuie să continue’, a afirmat managerul SJU.

În opinia lui Năstăsescu, investiţiile dau rezultate, iar acestea se traduc în reducerea ratei de transfer în alte maternităţi din ţară.

‘Dacă în anul 2018, am avut nouă decese pe secţie, în 2019 am avut şase decese, iar anul trecut, patru decese. De asemenea, a scăzut numărul transferurilor către alte unităţi: dacă în 2019 am avut 25 de transferuri, anul trecut am avut 17, din care 11 cu mame pozitive Covid’, a menţionat coordonatorul secţiei de Neonatologie a SJU, Roxana Bibic.

Preşedintele executiv al organizaţiei SCR a apreciat scăderea ratei mortalităţii infantile în primele şapte zile de la naştere şi a amintit că judeţul Tulcea este al doilea din ţară, după Sălaj, în ceea ce priveşte rata mortalităţii copiilor cu vârste între 1 an şi 4 ani.

‘Cauzele mortalităţii sunt problemele respiratorii şi digestive. Ceva se întâmplă acasă. Îngrijirea nu este corespunzătoare, iar din acest motiv am spus să dezvoltăm serviciile oferite în judeţ. Deja în oraşul Babadag am început un nou program. Se vizitează familiile şi este muncă multă de teren. Vom realiza legătura cu medicii de familie, vom face un plan pentru îngrijirea gravidelor, planuri juridice şi sociale pentru beneficiari, vom vedea situaţia copiiilor şi le vom asigura suport nutriţional corespunzător şi materiale igienico-sanitare’, a mai spus preşedinta organizaţiei, Gabriela Alexandrescu.

În programul Sănătatea mamei şi a copilului vor fi incluşi circa 200 de beneficiari din oraşul Babadag, iar acţiunile din acesta se vor extinde luna viitoare şi în oraşul Sulina din Delta Dunării, numărul total al beneficiarilor estimaţi în cele două oraşe din judeţ fiind de 650.

‘Oraşul Babadag se numără printre cele cu o rată mare de mame adolescente, datorită etniei (de romi, n.red.), dar nu numai. Noi ducem lipsă de un spital şi chiar de un specialist ginecolog pentru intervenţii în cazul sarcinilor. Deplasarea la Tulcea este dificilă, iar fetele preferă să facă copiii. Pe unii îi cresc, pe alţii îi abandonează’, a declarat reprezentanta Direcţiei pentru Asistenţă Socială din Babadag, Augustina Paraschiv.

Serviciile integrate oferite mamelor, gravidelor şi copiilor cu vârste de până la cinci ani vor fi acordate timp de trei ani, numărul beneficiarilor de la nivel naţional ai programului Sănătatea mamei şi a copilului fiind de 56.000.

‘Ce putem face noi este o părticică. Probabil că trebuie mai mult suport din partea statului, mai mulţi specialişti care să meargă în familii cu susţinere importantă şi probabil că dacă va exista un asemenea program intens, în trei ani vom vedea că lucrurile se îmbunătăţesc, pentru că este vorba numai de îngrijirea copiilor acasă. Sunt lucruri pe care le facem în 14 judeţe şi dau rezultate’, a precizat preşedintele executiv al organizaţiei SCR, Gabriela Alexandrescu.

Potrivit autorităţilor, în anul 2019, la maternitatea din Tulcea s-au născut 882 de copii, dintre care 97 de prematuri şi 61 de naşteri în rândul mamelor sub 18 ani. Anul trecut au avut loc 933 de naşteri, dintre care 107 naşteri premature şi 58 de naşteri în rândul minorelor.

Înfiinţată acum 31 de ani, organizaţia SCR construieşte programe sociale şi politici publice în beneficiul copilului, iar programul de reducere a mortalităţii infantile, început în anul 2010, s-a soldat cu investiţii de 6 milioane de euro în 100 de secţii de nou-născuţi şi de pediatrie din ţară.

‘Au fost donate 830 de echipamente care au ajutat să supravieţuiască 100.000 de copii. În anul 2021, vor fi dotate 20 de unităţi medicale, cu aparatură în valoare de 1.000.000 de euro’, se arată într-un comunicat de presă remis de organizaţie. AGERPRES / (A, AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks