Cei mai buni participanţi la Concursul interjudeţean de matematică ‘Laurenţiu Panaitopol’ au fost premiaţi, duminică, de soţia matematicianului român ale cărui probleme au fost incluse în probele unor olimpiade internaţionale, Maria Panaitopol, şi au fost apreciaţi drept ‘surprinzători’ de membrii juriului.
Concursul interjudeţean iniţiat de Colegiul dobrogean ‘Spiru Haret’ a reunit 130 de elevi din Bucureşti, Constanţa, Ialomiţa, Galaţi, Argeş, Brăila şi Tulcea, Maria Panaitopol suplimentând valoarea premiului I, de 1.000 de lei, cu 100 de euro, o diplomă de excelenţă şi o plachetă.
‘De fiecare dată, vin cu mare bucurie, pentru că ştiu cât de mult şi-ar fi dorit soţul meu astfel de concursuri, ştiu la câte olimpiade şi concursuri am participat împreună, cât de mult îi plăceau şi cât de mult era interesat de ele’, a declarat în timpul festivităţii de premiere Maria Panaitopol.
De altfel, toţi premianţii au primit din partea sa o scrisoare în care sunt felicitaţi şi îndrumaţi să îşi urmeze idealul.
Unii elevi premiaţi au apreciat calitatea concursului.
‘Au fost subiecte foarte frumoase. M-au surprins prin calitate şi creativitate, au fost mai grele decât mă aşteptam. De data asta însă, nu am avut o zi inspirată şi cred că e important să învăţăm să depăşim şi eşecurile, chiar printre rezultate de calibru. Voi merge la Olimpiada naţională de matematică din Craiova, m-am calificat cu 27,5 puncte, şi sper să mă descurc cât mai bine şi să depăşesc momentul de aici. Va urma, în Slovenia, Olimpiada europeană de matematică pentru fete, unde voi fi concurentul numărul patru al echipei României’, a declarat pentru AGERPRES câştigătoarea premiului al III-lea la clasa a X-a, Ana Boiangiu.
Pentru alţi participanţi la concurs, subiectele au părut uşoare.
‘Mi s-a părut un concurs nu foarte greu comparativ cu o etapă naţională a Olimpiadei de matematică. M-am calificat şi acolo şi m-am pregătit şi am reuşit acum să iau premiul I, la clasa XI-a’, a afirmat Erena Mark, elev la Colegiul naţional ‘Gheorghe Şincai’ din Bucureşti.
‘A fost un concurs peste nivelul problemelor lucrate la clasă, dar sub nivelul olimpiadei. Mă pregătesc la matematică în medie patru, cinci ore pe zi. Am descoperit matematica puţin cam târziu şi trebuie să mă pregătesc mai mult ca să ajung în pas cu cei care au descoperit-o de mici’, a spus Eusebiu Ionuţ Pitulice, elev al Colegiului naţional ‘Tudor Vianu’ din Bucureşti, câştigător al locului al II-lea la clasa a XI-a.
Participanţii la concurs au fost apreciaţi de organizatori drept ‘surprinzători’.
‘Au fost surprinzători, din ce mi-au spus colegii evaluatori, din prisma faptului că au oferit soluţii inovative, altele decât cele indicate de cei care au propus subiectele. Nu e de mirare acest lucru, dat fiind faptul că la concurs s-au prezentat laureaţi ai Olimpiadei naţionale de matematică, copii care sunt în loturile naţionale de matematică, cu antecedente foarte puternice în lumea matematicii’, a precizat directorul Colegiului dobrogean ‘Spiru Haret’ din Tulcea, Florin Anastasiu.
Toţi elevii premiaţi au primit cărţi de matematică, câştigătorii premiului al II-lea au primit câte 500 de lei, cei ai premiului al III-lea, 300 de lei, iar cei doi elevi care au obţinut menţiuni, câte 200 de lei.
Biroul ştiinţific al concursului a fost asigurat de preşedintele Societăţii Române de Ştiinţe Matematice (SRSM), profesor Radu Gologan, prim-vicepreşedintele SRSM, Cătălin Gherghe, şi unul dintre coordonatorii loturilor naţionale de matematică, redactor şef al publicaţiei ‘Gazeta matematica’, profesorul Mihai Bălună.
Cea de-a XII-a ediţie a Concursului interjudeţean de matematică ‘Laurenţiu Panaitopol’ a fost organizat de Colegiul dobrogean ‘Spiru Haret’, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Tulcea.