Traficul în vama româno-ucraineană din oraşul tulcean Isaccea a fost, miercuri, de două ori mai mare faţă de cel înregistrat într-o zi aglomerată din luna ianuarie, numărul persoanelor care au intrat în ultimele 24 de ore în Uniunea Europeană prin acest punct al frontierei fiind de peste 1.600, potrivit datelor remise AGERPRES de Garda de Coastă.
Creşterea numărului persoanelor din Ucraina care intră în Uniunea Europeană se poate explica prin situaţia socio-economică din ţara vecină, afectată atât de război, cât şi de inundaţii.
‘În cursul zilei de joi, prin punctul de trecere a frontierei din Isaccea au intrat în ţară 1.669 de persoane cu 237 de autovehicule şi au ieşit din România 1.106 persoane cu 254 de vehicule’, a precizat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, Andrei Ene.
Spre comparaţie, în data de 27 ianuarie, prin vama Isaccea au intrat în Uniunea Europeană circa 200 de autovehicule cu aproximativ 750 de persoane şi au ieşit din Uniunea Europeană circa 190 de autovehicule cu aproximativ 680 de persoane.
Printre persoanele care au plecat joi din România pentru a ajunge în Ucraina s-a aflat şi Ramin, în vârstă de 22 de ani, din Odesa.
‘Am lucrat în restaurantul care a fost azi noapte (în noaptea de marţi spre miercuri, n.red.) lovit de o bombă. Trei persoane au murit, iar alte zece au fost transportate la spital. Lucrez de şapte luni într-o spălătorie de maşini din Bucureşti, iar acum merg pentru zece zile acasă. Pentru că Odesa e casa mea’, a afirmat Ramin.
În imediata apropiere a vămii, nu este niciun loc de unde să-ţi cumperi o apă sau o cafea, iar un bărbat este nemulţumit.
‘Până acum, am stat cu maşina pe dig. Vreau să merg cu ea în parcare, dar nu mă lasă. De ce s-a făcut parcare, dacă nu putem parca? Nu este niciun scaun pe care să stea oamenii, nu poţi să-ţi cumperi nici o cafea. Cafeaua e la trei kilometri distanţă. De ce îmi trebuie mie cafea fără bani? Eu nu sunt refugiat. Îmi e ruşine să iau o cafea fără bani’, a declarat Sevdoni, în timp ce îşi aştepta soţia să vină din Ucraina.
Doi angajaţi ai statului, îmbrăcaţi în uniforme, trec pe lângă bariere ţinând în mâini caserole cu ciorbă, pentru care au donat 5 lei.
Atât cere ca donaţie din partea fiecărei persoane care vine şi primeşte mâncare caldă gratuită administratorul bucătăriei mobile din apropierea vămii, Denis Stamatescu.
‘Ei donează 5 lei la rugămintea noastră. Cu banii pe care-i adunăm putem să cumpărăm ambalajele cu care servim mâncarea. În plus, trebuie să respectăm nişte norme, lucru care implică cheltuieli. Normele care sunt impuse pe partea de sănătate ne obligă să cheltuim nişte bani care depăşesc cu mult valoarea mâncării’, a afirmat Stamatescu.
El a menţionat că nu poate refuza pe nimeni care doreşte mâncare şi a subliniat că singura organizaţie care sprijină financiar activitatea bucătăriei mobile este asociaţia ‘Salvaţi copiii’
‘În momentul de faţă, suntem sprijiniţi financiar de asociaţia ‘Salvaţi copiii’. Mulţumim încă o dată pe această cale doamnei preşedinte Gabriela Alexandrescu, care de la început ne-a ajutat foarte mult, s-a implicat şi doar cu sprijinul lor mai putem continua această activitate. Bineînţeles că şi ei sunt cu fondurile destul de limitate. Ca atare, nu ştim cât vom mai continua această activitate neprimind niciun ajutor din partea nimănui, nici din partea statului. (…) Nu simt prezenţa unor organizaţii internaţionale. Practic, consider că România este lăsată singură în această situaţie să se descurce cu această vecinătate a războiului’, a afirmat Denis Stamatescu.
Potrivit Gărzii de Coastă, de la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, peste 400.000 de persoane din ţara vecină au intrat în România prin punctul de trecere a frontierei din oraşul tulcean Isaccea.