test
AcasăPoliticaUPDATE Ciolacu: Nu am discutat cu preşedintele Erdogan despre construirea unei moschei...

UPDATE Ciolacu: Nu am discutat cu preşedintele Erdogan despre construirea unei moschei la Bucureşti

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi seara, într-o conferinţă de presă susţinută la Ankara după întâlnirea cu preşedintele turc Recep Tayyp Erdogan, răspunzând unei întrebări adresată de trimisul special al ECOPOLITIC, Iulian Ionescu, că nu a discutat cu şeful statului turc despre construirea unei moschei la Bucureşti.

„Am văzut în delegaţia condusă de dumneavoastră că este şi fostul premier Victor Ponta, în calitate de consiler al dvs. Un proiect important al fostului premier a fost construirea unei moschei la Bucureşti. Aţi avut discuţii sau aveţi discuţii şi pe această temă?”, a fost întrebarea adresată de jurnalistul Iulian Ionescu.

Premierul Ciolacu a răspuns: „Nu n-am avut nicio discuţie. Dar mi se pare că parcă dl. preşedinte Băsescu a stopat tot acest proiect. N-am avut această discuţie. Dar ştiţi că suntem una dintre cele mai tolerante ţări. Şi este o abordare pe care am avut-o (…) şi eu sunt mândru de (…), prin Secretariatul pentru Culte, prin faptul că avem şi aţi văzut că atât comunitatea turcă cât şi cea tătară au fost reprezentate la discuţiile cu preşedintele Erdogan. Avem 18 minorităţi în Parlamentul României şi cred că e un fapt cu care ar trebui să ne mândrim, faptul că suntem un stat tolerant şi un popor tolerant. Nu am avut discuţia până în acest moment”.

În 2015, premierul de la acea vreme, Victor Ponta, afirma că ideea acordării unui teren pentru construirea unei moschei la Bucureşti a fost discutată cu reprezentanţii statului turc de către fostul preşedinte Traian Băsescu, precum şi de către preşedintele Klaus Iohannis.
Ponta mai spunea atunci, că atacurile lansate de Traian Băsescu pe această temă nu au nicio justificare, fiind vorba doar de punerea în aplicare a unei înţelegeri dintre două state partenere.
„A negociat un lucru bun pentru România (…), şi anume statul turc dă un teren pe care l-au şi identificat pentru o biserică românească sau un loc pentru pelerinii români, iar statul român dă un loc în care să se construiască (o moschee – n.r.), dar nu dă Turciei, ci dă comunităţii musulmane din România (…). Deci un acord între două state, două state care au un parteneriat strategic. (…) Deci eu nu am făcut decât să pun în aplicare o înţelegere între statul român şi statul turc, înţelegere discutată de fostul preşedinte Traian Băsescu, rediscutată de actualul preşedinte şi care mi se pare o înţelegere bună pentru România. (…) Cred că domnul Băsescu, în stilul bine cunoscut, nu avea nicio problemă nici cu moscheea, nici cu Turcia, nici cu nimic. Dar fiind un pic ignorat de lume (…), într-un mod iresponsabil, care caracterizează persoana sa, a lovit în chestiuni pe care chiar el le-a făcut şi, culmea, le-a făcut bine pentru România”, declara Ponta la acea vreme.
El respingea, la momentul respectiv, afirmaţiile lui Băsescu referitoare la construirea, pe lângă viitoarea moschee la Bucureşti, a unei universităţi musulmane pentru 6.000 de studenţi.
„Cifra este inventată de domnul Băsescu, nu există aşa ceva. În tradiţia musulmană, lângă orice moschee este şi o şcoală (…) pentru copiii celor care merg acolo. Atât”, declara Victor Ponta.
Fostul preşedinte Traian Băsescu spunea, în vara anului 2015, că ideea construirii la Bucureşti a celei mai mari moschei din Europa şi a unei universităţi musulmane pentru 6.000 de studenţi reprezintă un risc pentru securitatea naţională.
„În momentul în care islamismul se extinde către Balcani (…), prim-ministrul nostru (…) hotărăşte să aprobe construcţia celei mai mari moschei din Europa, pe lângă care să funcţioneze o universitate pentru 6.000 de studenţi. Nu există risc mai mare de securitate naţională decât să aduci studenţi musulmani în România şi de aici să-i şi exporţi prin Europa (…) Cred că astfel de decizii sunt cel puţin nesăbuite, dacă nu antinaţionale”, afirma atunci Băsescu.

Articolul UPDATE Ciolacu: Nu am discutat cu preşedintele Erdogan despre construirea unei moschei la Bucureşti apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks