Acasă652Vâlcea: 68% dintre medicii de familie au vârsta peste 60 de ani;...

Vâlcea: 68% dintre medicii de familie au vârsta peste 60 de ani; patru localităţi nu au asistenţă medicală primară

Medicii de familie din Vâlcea sunt în mare parte trecuţi de vârsta de 60 de ani şi multe zone din judeţ riscă să rămână fără asistenţă medicală primară dacă nu se vor lua măsuri pentru atragerea doctorilor tineri în sistem, a avertizat, joi, managerul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Alin Voiculeţ, în cadrul unui conferinţe de presă în care a prezentat activitatea instituţiei de anul trecut.

‘Avem un adevărat corp de profesionişti al medicilor de familie, dar viitorul nu sună bine deloc. Înregistrăm peste 68% din medicii de familie în grupa de vârstă peste 60 de ani, aşa că se poate constata o îmbătrânire a acestui corp de profesionişti. Ritmul în care se intră ca medic nou în asistenţa medicală primară este extrem de lent, în acest moment existând un dezechilibru major între numărul potenţialilor intraţi în sistem şi viitoarele ieşiri. Ce consecinţe ar fi din punctul nostru de vedere? Creşterea numărului de zone neacoperite din punctul de vedere al asistenţei medicale acordate de către medicii de familie, zone cu acces greu, dificil şi chiar deloc la servicii medicale, şi o scădere a actului medical, având în vedere faptul că tot mai mulţi asiguraţi vor fi înscrişi pe listele puţinilor medici rămaşi în sistem’, a precizat Voiculeţ.

Managerul CAS Vâlcea a menţionat că anul trecut patru localităţi din judeţ nu au avut medici de familie, dintre acestea trei fiind şi fără farmacii aflate în relaţie contractuală cu Casa, astfel că accesul locuitorilor la medicamentele compensate şi gratuite a fost destul de dificil.

‘Înregistrăm în acest moment patru localităţi – Titeşti, Runcu, Stăneşti, Ghioroiu, unde accesul la servicii medicale este foarte greu. În aceste localităţi nu există cabinet medical în contract cu instituţia noastră. De asemenea, avem şase localităţi – Boişoara, Racoviţa, Goleşti, Lăpuşata, Lăcusteni şi Făureşti, unde există în contract cu instituţia noastră puncte de lucru ale unor medici de familie din alte localităţi. Avem, de asemenea, 12 localităţi unde accesul populaţiei la medicamente compensate şi gratuite se face în localităţile limitrofe. Înregistrăm trei localităţi din judeţ, Titeşti, Runcu şi Stăneşti, unde nu există nici medic de familie, nici farmacie sau punct de lucru farmaceutic în contract cu instituţia noastră. Primarii din aceste localităţi ar trebui să se aplece cu atenţie mult mai mare asupra acestui aspect, unul esenţial din punctul nostru de vedere, pentru asigurarea sănătăţii populaţiei în comunităţile pe care ei le conduc’, a adăugat managerul CAS Vâlcea.

Potrivit datelor prezentate, anul trecut, CAS Vâlcea a administrat un buget de peste 130 de milioane de euro, fiind al doilea ca mărime la nivelul judeţului, după cel al Consiliului Judeţean, care a avut la capitolul cheltuieli suma de aproximativ 142 de milioane de euro. Din cei peste 130 de milioane de lei gestionaţi de CAS Vâlcea în cursul anului 2021, doar 0,2% au fost utilizaţi pentru cheltuielile de funcţionare, restul fiind alocaţi pentru finanţarea domeniilor de asistenţă medicală, în special a spitalelor (47,77%), a programelor naţionale de sănătate (14,25%) şi pentru medicamentele compensate şi gratuite (14,23%). Pentru asistenţa medicală primară a fost alocat un procent de 8,3%, 193 de medici de familie având contracte încheiate cu CAS Vâlcea. AGERPRES / (AS – autor: Ramona Dincă, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks