Circa 4,3 milioane de lei, fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), vor fi investiţi pentru dotarea Spitalului de pneumoftiziologie ‘Constantin Anastasatu’ din Mihăeşti cu echipamente medicale şi materiale destinate reducerii riscului de infecţii nosocomiale.
‘Investiţia de care vorbim astăzi este o investiţie de aproape 4,3 milioane de lei. Cu fonduri europene, dar şi cu bani de la noi de la Consiliu, avem finalizate, în proiectare, în execuţie, pregătite pentru finanţare proiecte în valoare de peste 18 milioane de euro. Astăzi, când vorbim, la spitalul pentru care semnăm un nou contract se lucrează pe un proiect de două milioane de euro. Schimbăm tot ce înseamnă instalaţie în spital şi subliniez că la spitalul de la Mihăeşti am avut cele mai mari emoţii. Este un spital care a fost suport COVID, unde am făcut şi un spital exterior numai din module, tot cu bani europeni. În perioada pandemiei, acest spital a fost unul dintre cele mai solicitate aş spune din România şi facem aceste investiţii pentru a creşte siguranţa în spital, pentru a le uşura munca celor care lucrează aici, dar şi pentru pacienţii care, din păcate, ajung să se îmbolnăvească’, a declarat preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu, care a semnat, luni, contractul de finanţare pentru acest proiect.
Banii obţinuţi vor fi folosiţi pentru dotarea laboratorului de microbiologie din cadrul unităţii spitaliceşti, dar în special pentru cumpărarea de echipamente şi aparatură care să reducă riscul infecţiilor intraspitaliceşti.
‘Proiectul cuprinde două componente majore: o componentă de dotări şi echipamente care vizează în mod direct actul medical – ne referim la dotările aferente laboratorului de microbiologie şi aici vorbim de analizoare automate şi semiautomate, dar şi de echipamente care verifică sensibilitatea la diferite antibiotice – şi cea de-a doua componentă care vizează partea de curăţenie, igienizare, igienă pentru evitarea riscului de infecţii nosocomiale, care reprezintă un pericol susceptibil în marea majoritate a spitalelor din România. În acest sens, mare parte a finanţării, respectiv 25% din grant, se va duce către achiziţionarea unui sistem modern de neutralizare a deşeurilor contaminate şi infecţioase, dar şi sisteme de decontaminare a aerului, sisteme de dezinfecţie a suprafeţelor sau sisteme de monitorizare a controlului igienei pacienţilor şi cadrelor medicale’, a arătat directorul Direcţiei Programe Externe din cadrul CJ Vâlcea, Andreea Popescu.
Semnarea contractului de finanţare s-a făcut în prezenţa ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, care a ţinut să precizeze că judeţul Vâlcea e printre judeţele fruntaşe la atragerea de fonduri europene.
‘Vâlcea este un proiect de succes din punctul meu de vedere. Nu pot să nu remarc cu bucurie faptul că începe ca infrastructura de sănătate să reprezinte o prioritate pentru judeţele noastre şi mai ales că investiţiile în sănătate încep să se vadă şi ele continuă pentru că, într-adevăr, acest sistem – sănătatea – are nevoie de investiţii majore. Până la urmă, avem bani la dispoziţie, avem fonduri europene, avem banii din PNRR, peste două miliarde de euro, care nu fac decât să ne asigure baza pentru a dezvolta România, mai ales în ceea ce priveşte marile sisteme publice. Vorbim de sănătate astăzi, dar avem şi educaţia (…), la fel, în infrastructura de educaţie sunt investiţii majore care se pot face, avem investiţii de infrastructură. (…) Până la urmă, singura cale pentru ca România să recupereze diferenţa faţă de celelalte state europene este o absorbţie rapidă a fondurilor europene şi aceasta este provocarea pe care o avem împreună şi la care cred că deja avem rezultate, dar avem încă mult de construit’, a spus ministrul Câciu.
Contractul semnat luni pentru Spitalul de Pneumoftiziologie ‘Constantin Anastasatu’ din Mihăeşti este al doilea contract prin PNRR semnat luna acesta de Consiliul Judeţean Vâlcea pentru o unitate spitalicească din judeţ, săptămâna trecută fiind semnat un contract pentru construirea unei noi clădiri de spital, cu două blocuri operatorii, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea.