Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că, potrivit unei analize realizate de autorităţi, principalele motive pentru care se ezită sau se refuză vaccinarea anti-COVID sunt teama de reacţii adverse şi invocarea deţinerii de informaţii insuficiente, menţionând că sunt şi persoane care sunt împotriva ideii de imunizare în general.
‘Principalele motive invocate în momentul de faţă privind ezitarea sau refuzul de vaccinare sunt teama de reacţii adverse, informaţii insuficiente. Oamenii răspund la aceste chestionare că încă nu au suficiente informaţii ca să decidă dacă se vaccinează sau nu; alte persone doresc să mai aştepte, deci, încă nu sunt convinse de eficienţa şi de utilitatea şi de beneficiile vaccinului şi, desigur, sunt persoane care, în mod asumat, nu doresc să se vaccineze, practic, sunt împotriva ideii de vacinare în general, a conceptului de vaccinare şi nu în mod particular faţă de COVID-19’, a explicat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a subliniat că în ultima perioadă s-a înregistrat o creştere a dorinţei de vaccinare anti-COVID. ‘Probabil că vorbim de acel segment populaţional care în perioada în care numărul de cazuri a scăzut foarte mult a amânat decizia de vaccinare. De asemenea, sunt o altă parte din rândul celor ezitanţi, care în momentul de faţă au o altă percepţie a riscului de îmbolnăvire şi teama de boală şi cu tot ce asociază boala şi complicaţiile ei pe termen lung’, a afirmat şeful CNCAV.
Valeriu Gheorghiţă a reiterat recomandarea către persoanele vulnerabile, la risc, să meargă să se vaccineze cât mai repede, chiar dacă pentru serurile care presupun administrarea a două doze este nevoie de minim o lună pentru a ajunge la o protecţie maximală.
‘Chiar şi în felul acesta, chiar după prima doză, după primele două săptămâni de la doza unu avem deja nişte beneficii, chiar dacă ele nu sunt atât de mari şi, mai mult decât atât, avem şi schema de vaccin cu o singură doză de la compania Johnson&Johnson, care ne oferă o protecţie într-un timp mai scurt. Deci, din acest punct de vedere, vaccinarea rămâne una dintre măsurile foarte importante prin care reducem numărul de cazuri grave care au nevoie de spitalizare şi, mai mult decât atât, se reduce şi numărul de infectări, numărul de persoane care sunt diagnosticate zilnic cu infecţie SARS-CoV-2. Şi vă dau un exemplu foarte clar, ştim în momentul de faţă că vaccinarea completă, vaccinarea cu schemă completă, reduce riscul de infectare de aproximativ cinci ori la persoanele care au schemă completă de vaccinare pentru Delta’, a spus preşedintele CNCAV.