Acasă55Valori majorate pentru construirea spitalelor regionale Iaşi şi Cluj, precum şi a...

Valori majorate pentru construirea spitalelor regionale Iaşi şi Cluj, precum şi a Institutului de Oncologie Timişoara

Guvernul a reaprobat, vineri, indicatorii tehnico-economici în vederea construirii spitalelor regionale de urgenţă Iaşi şi Cluj, precum şi a Institutului Regional de Oncologie Timişoara.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat că decizia a fost luată ca urmare a creşterii preţului materiilor prime, materialelor de construcţie, echipamentelor, utilajelor, energiei, precum şi adaptării soluţiilor tehnice.

‘Valoarea proiectului de construire a spitalului regional de urgenţă Iaşi se estimează acum la 3,27 miliarde de lei, iar cea a spitalului regional de urgenţă Cluj, la 3,4 miliarde de lei. Pentru Institutul Regional de Oncologie Timişoara s-a luat o decizie similară. Se reaprobă indicatorii tehnico-economici, iar valoarea investiţiei este estimată să crească la 1,15 miliarde lei’, a precizat Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Realizarea Institutului Regional de Oncologie Timişoara este estimată la 1,153 miliarde de lei, comparativ cu valoarea de 511 milioane lei, aprobată iniţial. De asemenea, majorarea pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi este de 893.262.806 lei, iar pentru Spital Regional de Urgenţă Cluj, de 834.547.000 lei.

Conform unui comunicat transmis de guvern, Institutul Regional de Oncologie Timişoara figurează în PNRR şi reprezintă un centru vital pentru bolnavii oncologici din regiunea de vest a României. Institutul va avea 250 de paturi destinate spitalizării continue şi de zi şi un ambulatoriu integrat cu 26 cabinete medicale, zonă de servicii de diagnosticare, bloc operator, terapie intensivă, laborator radioterapie, laborator medicină nucleară, centru pentru transplant medular şi afereză celule stem. Institutul va avea, de asemenea, şi un centru pentru primirea urgenţelor oncologice, spaţii pentru deservirea funcţiei educaţionale şi de cercetare. Totodată, va funcţiona ca institut didactic universitar pentru universitatea din regiunea de vest.

Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi va fi centru pentru reţeaua de spitale din regiunea nord-est şi va deservi în principal pacienţii care necesită îngrijiri acute de urgenţă, cazuri care presupun tehnologie şi expertiză la nivel înalt. Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va deveni un centru pentru reţeaua de spitale din regiunea nord-vest a României. Durata de execuţie a obiectivului de investiţii este de patru ani. Cele două spitale se realizează de către Ministerul Sănătăţii prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, cu finanţare din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks