Acoperirea vaccinală în judeţul Vrancea a fost în scădere pentru unele tipuri de vaccin în 2022 faţă de perioada anterioară pandemiei de COVID-19, potrivit unui raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) prezentat, marţi, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.
Potrivit statisticilor DSP Vrancea, rata de vaccinare pentru vaccinul ROR a înregistrat un declin de la 80,7% în 2018, la 12% în 2023. Pentru vaccinul DTPa-VPI-Hib-Hep B, rata de vaccinare a scăzut de la 74,8% în 2018, la 26% în 2022. De asemenea, pentru vaccinul pneumococic conjugat, acoperirea vaccinală a scăzut de la 71% în 2018, la 31% în 2022.
Totodată, s-au înregistrat creşteri ale ratei de vaccinare pentru vaccinul Hepatitei B pediatric, de la 91,6% în 2018 la aproape 100% în 2022 şi de la 71,2% la vaccinul BCG în 2018, la 95% anul trecut.
Prefectul Nicuşor Halici a cerut soluţii concrete pentru creşterea imunizării prin vaccinare în judeţul Vrancea, printre care şi campanii de conştientizare a populaţiei, cu o informare clară asupra riscurilor la care pot fi supuşi copiii nevaccinaţi.
‘Campaniile antivaccinare agresive, indiferent de subiect, merg pe un limbaj foarte direct, contondent de multe ori, dar care are impact şi rezultat. Negativ, e adevărat, dar e rezultatul pe care şi l-au propus cei care promovează astfel de campanii. Cred că şi noi trebuie să spunem clar, statistic, câţi s-au îmbolnăvit în urma vaccinării şi ce se poate întâmpla dacă nu ne vaccinăm copiii. Cred că ar trebui să mergem şi în zona aceasta de conştientizare. Fiecare lucru vine la pachet şi cu un risc. Vaccinurile nu fac excepţie, din păcate. Dar trebuie să vedem că vaccinurile ne-au adus în zona aceasta de dezvoltare socială, pentru că au salvat miliarde de vieţi de când au fost descoperite’, a declarat Nicuşor Halici.
Reprezentanţii DSP au arătat că fluctuaţiile acoperirii vaccinale în Vrancea, la fel ca şi la nivel naţional, au fost influenţate cel mai adesea de campaniile de vaccinare, de accesul la serviciile de vaccinare, de gradul de conştientizare şi acceptare a vaccinării în comunitate, precum şi de evoluţia epidemiologică a bolilor vaccin-prevenibile.
În România, vaccinurile cuprinse în Calendarul Naţional de Vaccinare oferă protecţie împotriva unor boli precum hepatita B, tuberculoză, difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, boala pneumococică, cancer de col uterin, rujeolă, oreion sau rubeolă. Imunizarea în cadrul Schemei naţionale de vaccinare este gratuită. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă)