AcasăStiri generaleVrancea: Peste 220 de copii, căutaţi de poliţişti după ce au plecat...

Vrancea: Peste 220 de copii, căutaţi de poliţişti după ce au plecat de acasă, în primele 4 luni ale anului

Peste 220 de copii au fost căutaţi de poliţişti în primele patru luni ale anului în curs, după ce au plecat de acasă, a informat, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea.

‘În perioada ianuarie 2022 – 1 mai 2023, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea au fost căutaţi 223 de minori, toţi fiind depistaţi, unele cazuri fiind sesizate anterior şi soluţionate în perioada de referinţă. Numărul sesizărilor de dispariţie nu reprezintă numărul de copii dispăruţi, deoarece fiecare sesizare, privind acelaşi copil, este înregistrată ca o nouă dispariţie’, se arată într-un comunicat al IPJ Vrancea.

Potrivit poliţiei, printre cauzele care duc la înregistrarea dispariţiilor de minori se numără nesupravegherea de către părinţi, aparţinătorii legali ori factorii responsabili din unităţile de ocrotire, lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, părinţii sau aparţinătorii legali fiind plecaţi la muncă în străinătate sau lipsa unei comunicări autentice cu părinţii.

De asemenea, printre cauzele întâlnite se mai numără şi starea materială precară a familiei, care determină neglijarea funcţiei de educaţie a familiei şi plasarea ei la periferia preocupărilor faţă de copii, abandonul şcolar sau acumularea de absenţe, rezultatele negative la şcoală, creşterea influenţei anturajului negativ, precum şi spiritul de aventură.

Cu ocazia Zilei internaţionale a copilului dispărut, poliţiştii din cadrul Biroului Siguranţa Şcolară şi Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Vrancea au desfăşurat activităţi de informare cu aproape 200 de copii din centrele şcolare pentru educaţie incluzivă Mihălceni şi Măicăneşti şi ale Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea, activităţi al căror principal scop a fost creşterea nivelului de conştientizare cu privire la fenomenul dispariţiei voluntare a minorilor şi la efectele negative ale acestei forme de dispariţie. Copiii au fost încurajaţi să ceară ajutor în situaţiile în care se simt singuri şi neînţeleşi, înainte de a lua o decizie cu urmări ireversibile. AGERPRES / (AS – autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks