Acasă55Ziua Unităţii Germane - 30 de ani de prietenie şi parteneriat româno-german...

Ziua Unităţii Germane – 30 de ani de prietenie şi parteneriat româno-german în Europa

Ambasada Germaniei la Bucureşti organizează, luni, o serie de festivităţi pentru a marca Ziua Unităţii Germane, sub mottoul ’30 de ani de prietenie şi parteneriat româno-german în Europa’.

La eveniment, care marchează reunificarea Germaniei la 3 octombrie 1990, în urma căderii Zidului Berlinului şi a sfârşitului Războiului Rece, vor participa preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Nicolae Ciucă.

‘Pentru noi, germanii, această reunificare reprezintă o şansă istorică, care nu ar fi fost posibilă fără partenerii şi prietenii noştri apropiaţi din Europa şi Statele Unite ale Americii. Femei şi bărbaţi curajoşi din RDG-ul de atunci şi din multe ţări din Europa de Est, inclusiv de aici, din România, au contribuit în mod decisiv la căderea Cortinei de Fier. Lor le datorăm recunoştinţa noastră’, a declarat ambasadorul Peer Gebauer, potrivit unui comunicat de presă transmis misiunea diplomatică.

Misiunea diplomatică a amintit, totodată, că 2002 este şi anul aniversar al Tratatului de prietenie româno-german din 21 aprilie 1992, care reprezintă în continuare fundamentul cooperării strânse sub aspect politic, economic şi cultural într-o Europă unită.

‘Mă bucur că am reuşit să sărbătorim acest an aniversar al prieteniei printr-o serie de vizite politice la nivel înalt. Vizita preşedintelui federal Frank-Walter Steinmeier la 4 mai 2022 a reprezentat desigur punctul culminant, dar şi vizita preşedintelui Bundesratului Bodo Ramelow, a ministrului Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, şi a numeroşi alţi miniştri şi parlamentari au evidenţiat cât de strâns a devenit parteneriatul nostru şi cât de mult preţuim România ca partener important în Uniunea Europeană şi în cadrul NATO. Acest lucru este cu atât mai important după 24 februarie 2022: războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cu încălcarea prevederilor dreptului internaţional, marchează un moment de cotitură în istoria Europei’, a adăugat Peer Gebauer.

Ambasada Germaniei a condamnat ‘cu fermitate’ această încălcare ‘flagrantă’ a ordinii juridice internaţionale.

‘Rusia nu trebuie să câştige acest război. De aceea, vom sprijini în continuare Ucraina şi poporul ucrainean, alături de partenerii noştri din cadrul Uniunii Europene, al NATO şi al comunităţii internaţionale, atât cât va fi necesar. În aceste vremuri dificile trebuie să fim solidari în Europa şi să nu ne lăsăm divizaţi de către Rusia. Mulţumesc în mod deosebit României pentru sprijinul său remarcabil acordat refugiaţilor din Ucraina şi pentru rolul său constructiv în Europa, la consolidarea militară a Flancului estic al NATO şi la coordonarea convoaielor umanitare pentru Ucraina, precum şi pentru sprijinul comun acordat Republicii Moldova’, a spus Gebauer.

Potrivit acestuia, parteneriatul româno-german cuprinde mult mai mult decât sfera politică, cu precădere ‘excelentele’ relaţii economice. Germania este cel mai important partener comercial al României, unde activează cu succes peste 7.500 de companii germane care asigură valoare adăugată şi locuri de muncă calificate, a completat ambasadorul.

El a menţionat şi legăturile strânse sociale şi culturale, un rol esenţial revenind în acest sens minorităţii germane din România, precum şi numărului din ce în ce mai mare de cetăţeni români în Germania, care reprezintă o punte importantă între societăţi.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks