AcasăStiri generaleAlba: 'Povestea Încoronării', spusă de reenactori în Apuseni

Alba: ‘Povestea Încoronării’, spusă de reenactori în Apuseni

‘Povestea Încoronării’ din 15 octombrie 1922, când la Alba Iulia au fost încoronaţi ca suverani ai României Mari Regele Ferdinand şi Regina Maria, va fi prezentată, de joi până duminică, în cadrul unui spectacol de reconstituire istorică în mai multe localităţi din Apuseni, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, miercuri, de Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia.

‘Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia promovează actul de la 15 octombrie 1922, când la Alba Iulia au fost încoronaţi ca regi ai României Mari Ferdinand şi Maria, sub forma inedită, a reconstituirii istorice. Astfel, începând de joi, 26 mai, până duminică, 29 mai, istorici şi voluntari ai muzeului albaiulian, însoţiţi de membrii Asociaţiei Culturale ‘Historia Renascita’ din Piteşti, vor fi prezenţi la Abrud, Câmpeni, Avram Iancu şi Albac, unde vor ţine o adevărată lecţie de istorie vie, intitulată sugestiv, ‘Povestea Încoronării”, se menţionează în comunicat.

Reenactorii vor da viaţă Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, dar şi altor personalităţi prezente atunci la Alba Iulia, precum Mihail Pherekyde, preşedintele Adunării Deputaţilor, cel care a înmânat regelui coroana de oţel, Mihail Orleanu, preşedintele Senatului, generalul francez Henri Mathias Berthelot sau ofiţerii români care au purtat hlamidele regale.

Evenimentul, în cadrul căruia va fi vernisată şi o expoziţie stradală dedicată Încoronării, este organizat de Consiliul Judeţean Alba şi MNU Alba Iulia, cu sprijinul primăriilor oraşelor Abrud şi Câmpeni, a comunelor Avram Iancu şi Albac şi a Asociaţiei Culturale ‘Historia Renascita’ din Piteşti.

Prin încoronarea din 15 octombrie 1922 de la Alba Iulia, eveniment supranumit ‘Întabularea Transilvaniei pe România’, a fost consfinţit actul istoric de la 1 Decembrie 1918.

Zeci de mii de persoane, printre care reprezentanţi ai corpului diplomatic, trimişi speciali din mai multe ţări şi jurnalişti străini, au fost prezente atunci la Alba Iulia, la încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, ceremonie concepută ca un spectacol de neuitat. Populaţia oraşului era atunci de doar 10.000 de locuitori, iar la încoronare au asistat peste 30.000 de persoane.

Încoronarea ar fi trebuit să aibă loc cu un an mai devreme, în 28 septembrie 1921, dată care corespundea zilei urcării pe tron a Regelui Ferdinand, dar acest lucru nu s-a concretizat din cauza certurilor dintre liderii partidelor politice. De altfel, şi la 15 octombrie 1922, la Încoronare, au absentat liderii unor partide politice din Opoziţie.

Prin intermediul presei şi al cinematografului, evenimentul încoronării de la Alba Iulia a ajuns cunoscut în întreaga lume. O peliculă din 1939, în fapt un Jurnal sonor, realizat de Oficiul Naţional al Cinematografiei din Bucureşti, cuprinde şi imagini filmate în timpul ceremoniei din 1922. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Karina Olteanu)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks