Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca doreşte să-şi înfiinţeze un compartiment de primiri urgenţe, iar conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Cluj a început demersurile necesare pentru acest lucru.
‘Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, a solicitat Ministerului Sănătăţii avizul favorabil pentru înfiinţarea în structura organizatorică a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, unitate sanitară aflată în subordinea forului administrativ judeţean, a unui Compartiment de Primiri Urgenţe de specialitate (CPU-S). Necesitatea înfiinţării unei astfel de structuri este justificată, în principal, de numărul mare de pacienţi, în medie între 80 şi 100 de persoane pe zi, care se prezintă în mod spontan la spital cu diverse boli infecţioase, fără a avea bilet de trimitere de la medicul de familie şi care necesită consultaţii medicale în regim de urgenţă şi triaj epidemiologic. O mare parte dintre aceşti pacienţi au nevoie, pe lângă consultaţia de specialitate, de investigaţii de laborator şi/sau de radiologie, motiv pentru care sunt redirecţionaţi spre Unităţile ori Compartimentele de Primire a Urgenţelor pentru efectuarea examinărilor în regim de urgenţă’, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de CJ Cluj.
Potrivit sursei citate, aceste prezentări îngreunează activitatea celorlalte servicii de urgenţă şi, de asemenea, cresc riscul transmiterii bolilor infecţioase la persoanele cu patologie non-infecţioasă aflată în investigaţii în celelalte servicii.
‘Spitalul nostru dispune de mijloacele necesare pentru implementarea acestei măsuri, de la spaţiul adecvat şi personalul de specialitate pentru organizarea activităţii, până la aparatura şi echipamentele necesare investigării cazurilor de urgenţă. Ne dorim ca instituţia spitalicească să funcţioneze în condiţii optime şi la standarde înalte de calitate, astfel încât pacienţii să beneficieze de serviciile medicale adaptate problemelor de sănătate cu care se confruntă’, a declarat, conform comunicatului, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe. AGERPRES / (AS – autor: Marius Septimiu Avram, editor: Marius Frăţilă)