AcasăStiri generaleCovasna: Caravane de vaccinare anti-COVID-19 în mediul rural; prima, miercuri la Micfalău

Covasna: Caravane de vaccinare anti-COVID-19 în mediul rural; prima, miercuri la Micfalău

Mai multe caravane pentru vaccinarea populaţiei din mediul rural împotriva COVID-19 vor fi organizate în perioada următoare în judeţul Covasna, prima dintre acestea fiind programată miercuri, în localitatea Micfalău, a anunţat conducerea Prefecturii.

Subprefectul Cosmin Boricean a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în centrele de vaccinare din judeţ au fost vaccinate până în prezent peste 61.000 de persoane, ceea ce reprezintă o treime din populaţia adultă a judeţului, însă printre acestea se regăsesc şi persoane domiciliate în alte zone ale ţării.

Intenţia autorităţilor este de a organiza şi alte acţiuni de vaccinare cu prilejul unor evenimente publice, precum şi a unui maraton de vaccinare de în parcarea noului mall din municipiul Sfântu Gheorghe.

‘La nivelul judeţului pot să spun că noi suntem mulţumiţi, având în vedere că undeva la 61.104 persoane, la cifrele comunicate ieri de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Covasna, s-au vaccinat deja, ceea ce înseamnă undeva la o treime, având în vedere că circa 170.000 de persoane este populaţia adultă din judeţ. Deci, undeva la o treime deja s-au vaccinat. Într-adevăr, s-a văzut că am ajuns la nivel naţional la o zonă de platou, deci nu neapărat că a stagnat, dar s-a încetinit ritmul vaccinării, mai ales în zona rurală. Am discutat şi vom încerca ca la nivel judeţean să creăm diverse acţiuni împreună cu DSP, care va coordona aceste acţiuni, şi împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) să aducem cât mai aproape de cetăţean aceste vaccinuri, mai ales în zona rurală. Şi, atunci, vom încerca cu ajutorul primăriilor, bineînţeles, ca în fiecare zonă să creăm caravane. De exemplu, mâine, pe 26 mai, va avea o caravană la Micfalău şi se pregăteşte încă una la Vârghiş şi împreună cu primarii să acoperim cât mai multe zonele rurale din judeţ, pentru că aşa, mai departe de centrele fixe de vaccinare este mai dificil să se ajungă la ele şi poate şi acesta este unul din motivele pentru care multe persoane nu au ajuns încă la vaccinare’, a declarat Cosmin Boricean.

Subprefectul judeţului Covasna a menţionat că se încearcă şi organizarea unor maratoane de vaccinare pe perioadă de două-trei zile.

‘În momentul de faţă este chiar în fază incipientă, dar avem o discuţie şi dorim să organizăm la nivelul noului mall de la ieşirea din Sfântu Gheorghe, împreună cu Primăria, Consiliul Judeţean şi cu DSP, să creăm un maraton de vaccinare de trei zile, într-un weekend. Dar mai trebuie să avem discuţii cu proprietarul zonei ca să creăm un punct fix de vaccinare, pentru că ştim că în weekend, şi nu numai, acea zonă este frecventată inclusiv de oameni din zona rurală, iar un astfel de eveniment cred că ar putea ajuta. De asemenea, vom încerca să identificăm la nivel judeţean concursuri, evenimente cu o participare masivă de populaţie, evident cu respectarea măsurilor legale, să popularizăm campania de vaccinare’, a precizat Cosmin Boricean.

Conducerea Prefecturii Covasna a menţionat, de asemenea, că a luat legătura cu reprezentanţii cultelor pentru a se implica şi a da un nou impuls campaniei de vaccinare şi poartă discuţii şi cu medicii de familie pentru a se alătura în număr cât mai mare acestei acţiuni.

Prefectul judeţului Covasna, Raduly Istvan, a mai spus că informaţiile legate de campania de vaccinare vor fi publicate de acum înainte şi în limba maghiară pe site-ul instituţiei pentru a ajunge mai lesne la membrii comunităţii maghiare, majoritare din punct de vedere numeric în această zonă.

‘Ritmul de vaccinare în mediul rural este mai scăzut, asta se vede şi la nivel naţional. Am discutat şi cu reprezentanţii cultelor religioase, (…) i-am rugat pe reprezentanţii parohiilor să se implice şi mai trebuie să discutăm şi cu conducerea Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Covasna ca nu numai 33 din cei 94 de medici de familie câţi sunt, dacă nu greşesc, să se implice, ci să fie şi mai mulţi, întrucât, în primul rând, ei sunt acei oameni, acei specialişti care pot să intervină şi să convingă cetăţenii să se vaccineze (…) De asemenea, toate informaţiile legate de COVID-19 vor fi publicate şi în limba maghiară. Este important pentru că sunt foarte mulţi, chiar dacă noi nu vrem să recunoaştem, sunt foarte mulţi, mai ales în rândul bătrânilor şi tinerilor din mediul rural, care încă nu vorbesc limba română într-un mod corespunzător sau la un nivel aşteptat şi atunci e bine că aceşti oameni să fie informaţi şi în limba lor maternă, tocmai ca să-i putem convinge despre utilitatea vaccinării’, a declarat prefectul Raduly Istvan.

Conducerea Prefecturii a anunţat, totodată, că e posibil ca şi în judeţul Covasna să fie organizate acţiuni pentru vaccinarea tinerilor de peste 16 ani în preajma zilei de 1 iunie.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, până săptămâna trecută se vaccinaseră împotriva COVID-19 peste 250 de elevi, adică aproape 4% din totalul celor de peste 16 ani, în timp ce procentul cadrelor didactice vaccinate a ajuns la 40% din total, fiind vorba despre circa 2.700 de dascăli angajaţi în sistemul de învăţământ preuniversitar din judeţ.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks