Bacteria Pseudomonas aeruginosa, din cauza căreia 14 pacienţi operaţi de cataractă senilă la secţia de oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc au dezvoltat endoftalmică şi 13 au fost reoperaţi, a fost identificată într-o soluţie oftalmică folosită în timpul operaţiei, nefiind găsită încă sursa contaminării, a informat miercuri conducerea spitalului.
Managerul SJU Miercurea Ciuc, dr. Konrad Judit, a declarat într-o conferinţă de presă, că s-au luat probe şi din celelalte flacoane nedeschise de soluţie oftalmică, dar acestea sunt negative, la fel ca şi cele de pe suprafeţele din sala de operaţii, fiind aşteptate rezultatele probelor tegumentare de la personal, ancheta epidemiologică fiind în derulare.
De asemenea, managerul unităţii a precizat că s-au depistat nereguli în respectarea procedurii de sterilizare.
‘Se pare că, deja, se conturează ce s-a contaminat, cum au fost infectaţi pacienţii, elementele care duc să putem afla toate (detaliile – n.r.) şi să eliminăm aceste probleme’, a spus dr. Konrad Judit.
Şeful Serviciului de Supraveghere şi Prevenţie a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIIAM) din SJU Miercurea Ciuc, epidemiologul Sergiu Sîngeorzan, a precizat că bacteria a fost identificată la şase dintre cei 14 pacienţi care au dezvoltat endoftalmită ((inflamaţie a cavităţilor globului ocular – n.r.), aceeaşi tulpină fiind depistată şi în soluţia oftalmică.
‘În momentul de faţă, ce ştim foarte clar, este că avem de-a face cu un Pseudomonas aeruginos, cu sensibilitate. Această bacterie a fost identificată în secreţiile a şase pacienţi din cei 14, bineînţeles, trebuie să ţinem cont că pacienţii, toţi 14, sunt sub tratament antibiotic. Aşa cum spunea şi doamna manager, s-a identificat aceeaşi tulpină, în proporţie de 80% putem spune că e aceeaşi tulpină, într-una din soluţiile oftalmice presaline sau polisaline echilibrate, utilizate în timpul operaţiei, acesta fiind un flacon utilizat în timpul operaţiei, care a rămas şi din acesta a ieşit această contaminare cu Pseudomonas, care s-a găsit şi în secreţiile pacienţilor’, a explicat dr. Sîngeorzan.
Acesta a detaliat etapele anchetei epidemiologic şi a reiterat faptul că probele luate din flacoanele nedesfăcute de soluţie oftalmică sunt negative, nefiind confirmată suspiciunea că este vorba de un eventual lot contaminat. De asemenea, s-au recoltat probe şi din alte soluţii utilizate în timpul operaţiei, precum probe de pe suprafeţe din blocul operator, din sala preoperatorie, inclusiv din sala de sterilizare, acestea fiind negative.
‘Urmează să avem rezultatele probelor tegumentare, nu doar de la o asistentă, ci de la tot personalul, inclusiv de la domnul doctor (medicul şef al secţiei de oftalmologiei – n.r.) am recoltat de pe mâini şi din nas, dar se pare că încă nu există nicio creştere acolo şi cu atât mai puţin Pseudomonas. Am deschis încă o pistă şi am identificat anumite probleme în procesul de procesare a instrumentarului chirurgical şi sterilizare, încă rezultate pe această pistă nu putem să vă dăm, zilele următoare o să le punem cap la cap şi o să vedem. Dar, în momentul de faţă rămâne această soluţie contaminată care trebuie să vedem cum putem să o legăm de contaminarea şi celorlalţi pacienţi’, a arătat dr. Sîngerozan.
Întrebat dacă vreun pacient infectat cu bacteria Pseudomonas aeruginosa ar fi avut acces la soluţia salină şi ar fi putut, astfel, să o contamineze, acesta a infirmat, precizând că încă nu se ştie cum s-au infectat toţi pacienţii, dar că sursa este, ‘cel mai probabil, endongenă’, adică de la un pacient contaminat.
‘Contaminarea soluţiei poate să se fi întâmplat în sala de operaţie, probabil. Cumva, e legată cu aţă albă toată această contaminare, pentru că doar într-o singură soluţie a ieşit, nu un singur flacon s-a folosit în cele două zile de operaţii, au fost, în total, un număr de cinci flacoane utilizate. Deci, tocmai de aceea ne-am gândit că poate a fost contaminat lotul, dar rezultatele sunt negative, aşa că, asta e cheia care ne lipseşte. Trebuie să vedem cum din flaconul acela a putut să ajungă la pacienţi. Deci, marea majoritate din instrumentarul şi obiectele, materialele utilizate în operaţiile de cataractă sunt de unică folosinţă, deci se schimbă. De aceea, ne este greu să spunem, cu exactitate, care a fost sursa. Ce ştim, este vorba de un Pseudomonas sensibil, în general ştim cu toţii că bacteriile de spital, care sunt cunoscute ca bacteriile nosocomiale, au, de obicei, o rezistenţă crescută la antibiotice, tocmai datorită faptului că ele stau şi dezvoltă această rezistenţă în spital. (…) Ceea ce putem spune este că, cel mai probabil, este sursă endogenă, adică s-ar putea să fie de la un pacient care era contaminat şi, cumva, ulterior (…) E foarte dificil să spunem’, a mai spus epidemiologul şef al spitalului.
Totodată, răspunzând la o întrebare, dr. Sîngerozan a precizat că, în general, împrăştierea bacteriilor se face ‘prin personalul medical sau prin manevrele care se fac’.
Medicul şef al secţiei de oftalmologie, dr. Bodo Pal, prezent la conferinţa de presă, a precizat că starea celor 14 pacienţi s-a ameliorat, aceştia fiind internaţi în spital şi primind tratament necesar.
‘Starea este bună, s-a îmbunătăţit, Vederea la ochiul operat, la doi pacienţi este foarte bună. Şi la ceilalţi pacienţi avem o uşoară îmbunătăţire faţă de zilele anterioare şi sperăm că ameliorarea va continua. Toţi pacienţii sunt internaţi şi primesc tratamentul necesar’, a declarat dr. Bodo Pal.
La conferinţa de presă a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care a mulţumit presei pentru răbdare şi pentru că a dat dovadă de ‘înţelegere’, pentru că ‘nu breaking news-ul e primordial, ci viaţa şi sănătatea celor 14 pacienţi care în aceste zile trebuiau retrataţi’. De asemenea, a mulţumit populaţiei, ‘că nu s-a isterizat de această situaţie, nu au fost conflicte sau lucruri ieşite din comun şi personalul a putut să lucreze’, dar şi echipei de la secţia de oftalmologie, ‘care a făcut tot posibilul pentru cei 14 pacienţi’.
‘Aceste lucruri ne arată că Spitalul Judeţean este pe baze solide şi eu cred că şi în continuare trebuie să lucrăm în aşa fel încât să ne simţim în siguranţă şi specialiştii spitalului să se simtă în siguranţă. Deci, să ne simţim noi, ca posibili pacienţi în siguranţă, că ştim că aici lucrurile nu sunt cu crize şi cu probleme şi personalul care trebuie să ştie că are tot suportul populaţiei şi tuturor de care au nevoie în astfel de cazuri. Şi felicitări cum s-a reuşit această, aş putea zice criză, să fie manageriată până în ziua de azi’, a conchis Borboly Csaba.
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc anunţa, în urmă cu două zile, că au fost reoperaţi 13 din cei 14 pacienţi care au dezvoltat endoftalmită, unul refuzând intervenţia, iar dacă va fi nevoie se vor repeta intervenţiile chirugicale.