Aproape 200 de şcoli şi grădiniţe din judeţ nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare la începutul anului şcolar 2023 – 2024, dar peste o treime dintre acestea se află în proces de modernizare şi reabilitare, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea.
‘La nivelul judeţului Vrancea, dintr-un număr total de 434 de unităţi de învăţâmânt, 194 de şcoli şi grădiniţe nu deţin în prezent autorizaţie sanitară de funcţionare. Motivele neautorizării sunt, în peste 33% din situaţii, atât din mediul rural, cât şi din mediul urban, faptul că acele unităţi de învăţâmânt se află în clădiri care fac obiectul unui amplu proces de modernizare şi reabilitare, după care, cel mai probabil, acestea vor primi autorizaţie sanitară. Avem şi situaţii în care, mai ales în mediul rural, unităţile de învăţâmânt respective nu au solicitat autorizaţie sanitară de la DSP’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul DSP Vrancea, Cătălin Graur.
Cele mai multe unităţi de învăţâmânt neautorizate sunt din mediul rural, respectiv 102 grădiniţe şi 81 de şcoli, în timp ce în oraşele din Vrancea doar şase grădiniţe şi trei şcoli nu deţin autorizaţie sanitară.
Potrivit reprezentanţilor DSP Vrancea, aproape 17% din şcolile şi grădiniţele din mediul rural au grupuri sanitare necorespunzătoare, cinci dintre acestea având încă toaleta în curte.
Peste 33% din grădiniţele şi şcolile din mediul urban neautorizate sanitar au circuite neconforme şi doar 13,1% dintre cele neautorizate din mediul rural sunt în această situaţie.
De asemenea, 11,2% din unităţile de învăţâmânt neautorizate din oraşe şi 2,18% din cele de la sate sunt în prezent în proces de autorizare, dar 31,14% din şcolile şi grădiniţele de la sate nu au solicitat până la acest moment autorizaţie sanitară de funcţionare de la DSP Vrancea.
Pe 11 septembrie, 48.457 de elevi, 26.887 din mediul rural şi 21.570 din mediul rural, vor începe noul an şcolar în Vrancea. AGERPRES / (A, AS – autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă)