AcasăStiri generaleBraşov: O nouă campanie de conştientizare a elevilor privind consumul de droguri

Braşov: O nouă campanie de conştientizare a elevilor privind consumul de droguri

Prefectul judeţului Braşov, Mihai Cătălin Văsii, a anunţat, marţi, demararea, la nivelul judeţului, a unui nou program de informare şi conştientizare a elevilor privind riscurile consumului şi comercializării de droguri, subliniind că ideea acestuia nu are la bază o ‘creştere’ a fenomenului, ci faptul că ‘există’ consum în şcoli.

‘Nu am pornit de la premisa că a crescut fenomenul, am pornit de la ideea că se consumă droguri în incinta unităţilor şcolare şi de aceea am iniţiat acest proiect, prin care să conştientizăm asupra pericolului consumului şi a comercializării. Proiectul pilot se va aplica claselor de a V-a şi a IX-a din întreg judeţul Braşov şi va fi implementat cu ajutorul Centrului Antidrog Braşov. Un reprezentant al instituţiei, o dată pe lună, la o oră de dirigenţie, stabilită împreună cu conducerea şcolii, va prezenta un material. Ne dorim ca, având loc lunar, în fiecare unitate şcolară, să trezească interesul copiilor, ca aceştia să cunoască cât mai multe lucruri despre acest pericol, dar şi să aibă un număr de telefon pe care să-l apeleze atunci când apare o astfel de problemă’, a afirmat prefectul Braşovului.

El nu a putut oferi date concrete despre efectele acţiunilor similare anterioare, însă a susţinut că acestea erau ‘sporadice’, ‘nu aveau continuitate’ şi poate nici nu prezentau interesau pentru copii, de aceea temele vor fi alese împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor.

‘Vom aduce şi psihologi şi doctori şi (…) am dori să aducem şi foşti dependenţi, care să le povestească copiilor’, a precizat Văsii.

Cu acelaşi prilej, el a admis că, deocamdată, centrul pentru reabilitarea foştilor dependenţi de droguri, din subordinea ANA, nu este funcţional, însă se fac eforturi ‘pentru a-l funcţionaliza’.

Conform raportului de activitate făcut public la începutul anului, în anul pandemic 2021, CRPECA (Centrul Antidrog) Braşov, care are în subordine judeţele Braşov şi Covasna, ‘a implementat 458 de activităţi de prevenire şi 50 de activităţi punctuale de informare-educare-conştientizare, cu privire la riscurile asociate consumului de droguri, alcool, tutun şi substanţe noi psihoactive, totalizând un număr de 188.983 beneficiari’.

În ce priveşte prevenirea consumului de droguri, ‘activitatea CRPECA Braşov s-a concentrat pe implementarea de proiecte, campanii şi activităţi care să răspundă nevoilor comunităţii locale, având în vedere cele 3 arii ale prevenirii (prevenirea în şcoală, prevenirea în familie, respectiv, prevenirea în comunitate).

La capitolul prevenire în şcoală, ‘specialiştii CRPECA Braşov au desfăşurat, faţă în faţă şi on-line, 348 de activităţi de prevenire în 12 proiecte naţionale şi campanii, care au avut un număr de 39.905 beneficiari (elevi, cadre didactice şi părinţi), 23 de activităţi specifice, în 3 proiecte locale, care au totalizat un număr de 2.585 beneficiari (elevi şi cadre didactice), precum şi 14 activităţi punctuale de informare-educare-conştientizare, cu privire la riscurile asociate consumului de droguri, alcool, tutun şi substanţe noi psihoactive, care au însumat 267 de beneficiari (elevi, studenţi şi cadre didactice)’.

În satul braşovean Dejani, în 1998, Agenţia Naţională Antidrog, instituţie în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, a amenajat o clădire care ar fi trebuit să găzduiască şi să consilieze persoanele vulnerabile din cauza consumului de droguri – o aşa numită comunitate terapeutică pentru foştii dependenţi de stupefiante aflaţi în recuperare.

Costurile proiectului s-au ridicat la aproape 1,2 milioane de euro, din care 800.000 de euro fonduri europene.

Centrul de terapie nu a funcţionat niciodată, în prezent clădirea fiind în paragină.

Prefectul braşovean a mărturisit, în urmă cu aproximativ o jumătate de an, că noua campanie antidrog din şcoli este de o idee pe care şi-a propus să o materializeze încă din 2020, însă nu s-aputut din cauza pandemiei, el declarându-se îngrijorat cu privire la amploarea fenomenului de consum de droguri în şcoli. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks