AcasăStiri generaleCameră/Dezbateri aprinse şi acuzaţii între deputaţi la proiectul privind instituirea contribuţiei de...

Cameră/Dezbateri aprinse şi acuzaţii între deputaţi la proiectul privind instituirea contribuţiei de solidaritate

Proiectul de lege prin care s-a instituit contribuţia de solidaritate a stârnit miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, dezbateri aprinse şi acuzaţii între deputaţii Puterii şi cei ai Opoziţiei.

Deputatul AUR Ringo Dămureanu a menţionat că la Comisia de muncă acest proiect a fost adoptat cu încălcarea regulamentului Camerei Deputaţilor, iar preşedintele comisiei, Adrian Solomon, l-ar fi insultat şi l-ar fi ‘înjurat de mamă’ atunci când a atras atenţia asupra acestui lucru.

‘Acest proiect de lege, cel puţin la Comisia de muncă din care fac parte, a fost adoptat cu încălcarea Regulamentului Camerei Deputaţilor. Convocarea şedinţei nu s-a făcut cu cel puţin 24 de ore mai devreme, iar şedinţele nu s-au desfăşurat regulamentar, deoarece majoritatea deputaţilor au lipsit de la şedinţă. În acest context, aţi văzut că am fost personal insultat de preşedintele comisiei, m-a jignit, m-a înjurat de mamă, uitaţi-l că vociferează şi acum. Este suficient, domnule Solomon, după ce oamenii dumneavoastră ne atacă oamenii în parcuri, îi iau la bătaie şi aşa mai departe. Noi dorim să susţinem cu adevărat interesele economice ale României şi dorim ca această dezbatere să aibă loc în condiţii regulamentare, în prezenţa autorităţilor executive interesate, Ministerul Finanţelor, pentru că este normal pentru interesul României ca acest proiect să se dezbată pe fond, nu pe repede înainte în 20 de secunde’, a spus Dămureanu, la dezbaterea din plen a proiectului.

El a cerut în numele grupului parlamentar AUR retragerea acestui proiect de pe ordinea de zi şi reluarea procedurilor, conform Regulamentului Camerei.

Preşedintele Comisiei pentru muncă, Adrian Solomon (PSD), a spus că Dămureanu minte, iar toate ieşirile lui ‘au o sorginte medicală’.

‘Îi recomand antevorbitorului să citească deciziile Curţii Constituţionale emise în anul 2012 referitoare la cvorumul din comisiile parlamentare. În rest, sunt minciuni sfruntate şi este inadmisibil ca în plenul Parlamentului un coleg de-al nostru să vină să mintă de la această tribună cu privire la cea ce crede că i se transmite la un moment dat, fără ca aceste lucruri să se întâmple. Faptul că eu sunt jignit şi atacat în permanenţă de grupul AUR este poate datorită poziţiei mele geografice în raport cu rândul în care stau domniile lor. În rest, să ştiţi că pot să duc foarte multe jigniri, pentru că toate cazurile medicale trebuie tratate de specialişti, nu de către noi şi nici prin regulamente. Toate aceste ieşiri sunt convins că au o sorginte medicală şi eu vă recomand să mergeţi neapărat să vă trataţi’, a spus Solomon.

Deputatul USR, Cristina Prună, a afirmat că Parlamentul devine pe zi ce trece ‘o bandă de circari cu pensii speciale’.

‘Stau şi mă uit la acest Parlament şi văd cum devine pe zi ce trece o bandă de circari cu pensii speciale, pentru că nu ştiţi să faceţi altceva decât circ pe o lege extrem de importantă pentru România. E vorba de acea taxă de solidaritate, acea brambureală. Aţi dat OUG la final de an după care a venit în Parlament, aţi depus amendamente, voi ştiţi ce amendamente aţi depus că noi nu am înţeles ce făceau acele amendamente şi mai ales care era impactul asupra încasărilor la buget. A ajuns la preşedintele Iohannis, nu i-a plăcut’, a declarat Prună.

Aceasta a precizat că la Comisia de industrii a Camerei Deputaţilor ‘a fost circul de pe lume’ şi ‘efectiv o premieră’ pentru că în 30 de secunde a fost trecut proiectul fără niciun fel de dezbatere.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege prin care s-a instituit contribuţia de solidaritate pentru societăţile care au activitate în extracţia ţiţeiului, gazelor naturale, huilei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute prin rafinarea petrolului, după ce preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea Parlamentului. AGERPRES / (A – autor: Dana Piciu, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks