AcasăStiri generaleDenisa Comănescu, despre noutăţile aduse de Humanitas Fiction la Bookfest: Pe locul...

Denisa Comănescu, despre noutăţile aduse de Humanitas Fiction la Bookfest: Pe locul întâi Narine Abgarian cu ‘Simon’

Directorul editorial al Editurii Humanitas Fiction, poeta şi traducătoarea Denisa Comănescu, a declarat duminică, pentru AGERPRES, că pe primul loc între cărţile cu care editura s-a prezentat la Bookfest se află ‘Simon’, romanul scriitoarei armene Narine Abgarian, câştigător al Bolşaia Kniga 2021 – Premiul cititorilor.

‘Am venit de la 1 ianuarie şi până în prezent cu peste 30 de noutăţi şi peste 60 de reprinturi. Bineînţeles, pe locul unu este Narine Abgarian, scriitoarea care a cucerit lumea cu noul ei roman ‘Simon’, tradus de Luana Schidu, apoi Giuliano da Empoli, cel care a luat anul trecut Marele Premiu al Academiei franceze pentru ‘Magul de la Kremnlin’, carte esenţială pentru cine vrea să înţeleagă cum a început Războiul din Ucraina’, a spus Comănescu.

Denisa Comănescu a amintit-o şi pe Zeruya Shalev, cu romanul ‘Destin’, care va veni în Bucureşti pe 20 şi 21 iunie.

‘Noul ei roman, ‘Destin’, are o puternică propensiune politică, fiind pentru prima oară când abordează această temă. E o carte puternică, două femei, una în ’47 – ’48 care lupta împotriva englezilor înainte de a se forma Statul Israel şi una din prezent. Sunt foarte multe asemănări între ele şi ceea ce se întâmplă acum în Israel’, a susţinut editoarea.

Ea a mai enumerat volumul de povestiri cu pisici ‘Motanul care şi-a luat rămas bun’, semnat de scriitoarea japoneză Hiro Arikawa, ‘Cimitirul din Veneţia’, de Matteo Struku, un roman istoric din secolul al XVIII-lea care îl are ca personaj central pe marele pictor Canaletto, dar şi pe Julia Caminito cu ‘Apa lacului nu e niciodată limpede’, care a fost recompensată anul trecut cu mari premii italiene pentru acest roman.

‘Italienii scriu roman istoric, ceea ce la noi nu se mai face. Recuperează Cărtărescu prin noul lui roman ‘Theodoros’. Ei vorbesc despre lumea săracă şi despre cum reuşesc anumite personaje să răzbată şi să facă ceva, doar făcând compromisuri, pentru că altfel nu se poate. E o întreagă tradiţie în acest sens în lumea italiană, cărţi care te poartă din pagină în pagină trecând de la duritate la poezie’, a mai spus Comănescu.

‘Fiu de ticălos’, de Sorj Chalandon, în traducerea lui Daniel Nicolescu, roman finalist la Premiul Goncourt 2021, o explorare a relaţiei tumultuoase a autorului cu tatăl său şi o meditaţie tulburătoare despre adevăr şi minciună, despre vinovăţie şi responsabilitate personală şi colectivă, ‘Casa umbrelor’, de Col Toibin, roman care se inspiră din tragedia Clitemnestrei şi a copiilor ei, tratată într-o manieră foarte modernă, sau ‘Calul de lut, al scriitoarei indiene Anuradha Roy, care dezvăluie atrocităţile şi tragediile care se pot întâmpla din cauza limitelor religioase, sunt alte noutăţi editoriale recomandate de directorul editorial al Editurii Humanitas Fiction, Denisa Comănescu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks